,,Beli, beli svet” – Srpski film iz 2010. godine, nastao po režiji Olega Novkovića, koji je, zajedno sa Milenom Marković, pisao i scenario, u koprodukciji srpskog ,,West End Productions-a”, švedskog ,,Hepp Film-a” i nemačkog ,,Ostlicht filmproduktion-a”. Nagrađivana melodrama u trajanju od 121 minuta, imenovana i kao ,,Rudarska opera”, sa obzirom da ima elemente mjuzikla, snimljena je u Boru, čije je industrijsko nasleđe poslužilo da se dočara atmosfera filma.

Glavne uloge dodeljene su Uliksu Fehmijuu, Jasni Đuričić, koja je za ulogu u ovom filmu dobila nagradu Zlatni leopard za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Lokarnu, u Švajcarskoj, potom Hani Selimović, Borisu Isakoviću, Nebojši Glogovcu, Marku Janketiću, Milici Mihajlović, Metu Jovanovskom i drugima.

Bor nije centralna tema, već oslikava gradove slične sudbine na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Scenama filma dominiraju visoki fabrički dimnjaci i arhitektura socrealizma koja je daleko od svog nekadašnjeg sjaja. Upravo zato za mesto radnje filma izabran je Bor, kao jedinstvena lokacija koja može dočarati spoj grada i industrije, njihovu međusobnu zavisnost, ali i kontrast između njih.

Najveći broj scena snimljen je u starom delu grada, koji je naslonjen na rudnik i postrojenja, što je upravo i razlog. Međutim, snimano je i na širem prostoru, od borskih ulica, pijace, groblja, pa sve do Đerdapske magistrale i nekoliko scena u Beogradu. Borski pečat filmu zadat je i brojnim prisustvom rudara i radnika, koji na kraju filma skupa pevaju nadomak starog površinskog kopa.

Radnja prati živote ljudi u takvoj jednoj sredini, prvenstveno četrdesetogodišnjeg Kralja, penzionisanog rudara i boksera koji drži kafić, i Ružicu, koja je bila u tajnoj vezi sa Kraljem, zbog četa je ubila svog muža i otišla u zatvor. Neposredno pred Ružičin izlazak na slobodu, Kralj se upušta u intimni odnos sa njenom osamnaestogodišnjom ćerkom, Rosom. Od ostalih likova izdvajaju se Beli, nekadašnji rudar iskreno zaljubljen u Ružicu, potom mladić Tigar, zavisnik i sitni lopov zaljubljen u Rosu, i Zlatan, Rosin stric i Kraljev prijatelj.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.