Karta autora Johana Baptista Homana, nemačkog geografa i kartografa, rođenog 1663. i preminulog 1724, koji ju je objavio u svom svetskom atlasu 1716. godine. Nazvana je ,,Ungarisches Kriegs Theatrum – in Servien und dem Bannat Temeswar”, u prevodu na srpski jezik ,,Pozornica ugarskog ratovanja – u Srbiji i Temišvarskom Banatu”.

Kao što joj naziv govori, nastala je za vojne svrhe, usled velikih sukoba Habzburške monarhije i Osmanskog carstva na ovom prostoru. Između dveju sila od 1683. do 1699. odigrao se Veliki turski rat, da bi 1716. godine, kada je objavljena karta, otpočeo novi. Oba rata glavno poprište imala su u današnjoj centralnoj Srbiji i Banatu, otud su ove teritorije na celovitoj karti.

Prikazana karta je deo spomenute sa uveličanim prostorom istočne Srbije, koji će nakon nastupajućeg rata preći iz osmanskih ruku Habzburzima, za period od 1718. do 1739. Kao što je više puta rečeno na stranici Upoznajte Borski okrug, tada je, kao austrijska pokrajina, formirano Kraljevstvo Srbija, koje, međutim, nije obuhvatalo današnju istočnu Srbiju, pridodatu Tamiškom Banatu.

Nakon objave karte, za Habzburšku monarhiju značajan je postao Majdanpek, te njegovo ucrtano ime ,,Medani peck” govori da su Habzburzi, to jest, Austrijanci bili ranije upoznati sa majdanpečkim rudnim bogatstvom. Slično je sa Kučajnom, koja je greškom prikazana bliže Poreču od Majdanpeka koji je nadomak Donjomilanovačke kotline. Nizvodno od Poreča je Golubinje, kao ,,Colubina”, dok su uzvodno ,,Dahtali vortices”, u prevodu ,,virovi Tahtalija”, nekadašnji dunavski brzaci nedaleko od današnjeg Lepenskog Vira.

Na kraju Đerdapske klisure ucrtana je tvrđava na mestu kasnije nastalog Fort Elizabeta, kod današnje Tekije, nazvana kao i grad na drugoj obali, Oršava. Do njih je ostrvo Ada Kale, takođe sa utvrđenjem. Nizvodno su Sip, kladovski Fetislam, ostaci Trajanovog mosta (Pontes Trajani), kao i Vrbica (Wirbitz), Velesnica (Wellesnitza), Grabovica (Grabovitza), Brza Palanka (Birsa) i na mestu današnjeg Prahova ucrtano naselje sa suprotne obale, Gruja.

U unutrašnjosti su i, u donjem delu, Sokobanja i Svrljig, dok u gornjem Golubac i Dobra, uz obeležene Homoljske planine kao ,,Hoemus M.”.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.