1.12.1929. godine, povodom godišnjice nastanka Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, tada Dana ujedinjenja, u Donjem Milanovcu otkriven je jedan od njegovih monumentalnih simbola, Spomenik izginulim borcima u ratovima 1912-1918. Spomenik je otkrio tadašnji predsednik opštine Donji Milanovac, Dušan Josimović, dok su svečanosti prisustvovali izaslanici kralja Aleksandra, predsednika Vlade, ministra prosvete, arhijereja i brojnih ustanova. Učitelj i upravnik škole, Bogosav Pejić, svečani čin uveličao je svojim govorom.

Monumentalni svedok stradanja Donjomilanovčana u borbama za slobodu, bio je postavljen u centru varoši. O koliko značajnom obeležju je reč, postalo je jasno tek četiri decenije kasnije, kada je zajedno sa Donjim Milanovcem preseljen nekoliko kilometara nizvodno. Dok je brojno istorijsko nasleđe ostavljeno da bude pokriveno talasima novostvorenog Đerdapskog jezera, Donjomilanovčani nisu dozvolili da ista sudbina zadesi njihov spomenik.

Zajedno sa svetski značajnim Lepenskim Virom i Trajanovom tablom, premešten je Spomenik u čast donjomilanovačkih heroja. Jedan ovako svečani čin bio je najavljivan i u jugoslovenskoj štampi:

,,Na dan ujedinjenja, 1. decembra o.g, na retko svečan način otkriće se u Donjem Milanovcu spomenik izginulim brocima u ratovima 1912-1918. godine.

Prema statističkim podacima, Donji Milanovac je u minulim ratovima prineo na oltar Otadžbine mnogo žrtava. Spomenik ima za cilj to, da pokaže mlađim generacijama kako su građani Donjeg Milanovca živeli i umirali za svoju otadžbinu.

Za ovu svečanost, još sada, u Donjem Milanovcu i okolini vlada veliko interesovanje.”

Dnevni list ,,Vreme”, 22.11.1929.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.