12.1.1867. godine odbornici rudnoglavske opštine Petar Punđej, Paun Trailović, Petar Novaković, Jovan Filip, Simion Bireš i Jovan Jovanović, predvođeni predsednikom Primeriteljnog suda opštine Rudna Glava Trailom Markovićem i pomoćnicima Nikolom Đorđevićem i Jankom Kračunom, posredstvom sreza Porečkog i okruga Krajinskog, podneli su molbu Ministarstvu prosvete i crkvenih dela o osnivanju škole.

Bio je to prvi korak u otvaranju škole u Rudnoj Glavi. Nekoliko meseci kasnije, 16.8.1867. godine, Ministar prosvete i crkvenih dela postavio je za prvog rudnoglavskog učitelja Milisava Cvetića. Dve nedelje potom, 1.9. stigla je i naredba Ministarstva da se škola smesti u novosazidanoj opštinskoj kući, u kojoj je bila smeštena do 1919. godine, kada se pod naletom bujice prva zgrada rudnoglavske škole urušila.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.