Srbija, iako kontinentalna zemlja, krije veliki broj mesta idealnih za beg od visokih temperatura. Više nego drugi okruzi u njoj, Borski okrug može se pohvaliti vodenim površinama koje skupa sa peščanim plažama i zelenilom mogu parirati primorskim mestima sa razglednica. Delom zahvaljujući prirodi, koja je Borskom okrugu podarila najduži tok Dunava od svih okruga u zemlji, ali delom i zahvaljujući dostignućima čoveka, koja se ogledaju u ukroćenom Dunavu i jezeru nastalom na zelenim padinama planina nadomak Bora.

Jedna od najpoznatijih podunavskih plaža u Srbiji i, uz popularni Štrand u Novom Sadu, najduža i najposećenija, jeste plaža u Kladovu. Nalazi se gotovo u samom centru grada i svega nekoliko metara je udaljena od hotela Akvastar Denjub i hotela Đerdap, sa kojima je povezana šetalištem duž keja. Plaža je peščana i dugačka čak 500 metara, tako da su na njoj mesto našli i teren za odbojku na pesku i tuševi. Jedno od njenih najvećih pogodnosti je to što je ovdašnji Dunav izrazito miran i čist, sa obzirom da se plaža nalazi svega 9 kilometara nizvodno od brane hidroelektrane Đerdap I, koja Dunav pretvara u jezero i koja zadržava sve, od drveća do ostalog nepoželjnog što reka može poneti sa sobom. Do druge obale ima oko 870 metara, te se sa plaže pruža jasan pogled na rumunski grad Drobeta-Turnu Severin, do koga odnedavno plovi brodić iz Kladova tri puta dnevno.

Nešto uzvodnije nalazi se Donji Milanovac, kome je plaža, takođe, jedan od glavnih simbola i asocijacija na ovo mesto. Nalazi se na samom ulazu u ovu podunavsku varoš, duž Đerdapske magistrale, iz pravca Beograda. Uz samu plažu, sa desne strane, nalaze se kuća Kapetana Tenke, u kojoj je kancelarija Turističke organizacije opštine Majdanpek, i kuća Kapetana Miše, dok je sa leve strane uređeno šetalište, dugačko 400 metara. Mada je znatno kraća od kladovske, dužine oko 90 metara, plaža je uređena, peščana, sa drvenim suncobranima i velikim brojem ležaljki. Na plaži je smešten i amfiteatar, idealan za žurke i manje nastupe, kao i teren za odbojku na pesku, tuš i uređeni toaleti. Ne treba zaboraviti da je Dunav ovde, zapravo, Đerdapsko jezero, tako da je voda znatno mirna, dok je njegova širina oko 2 kilometra. Međutim, plaža je smeštena u malom zalivu i okrenuta ka zapadu, te gleda na drugi kraj Donjomilanovčke kotline, dugačke 10 kilometara, tako da na trenutke možete pomisliti da ste na moru. Pored plaže se nalazi i 80 metara dugačka marina za čamce i brodiće, koja je, takođe, idealno mesto za sunčanje i kupanje.

Kada je reč o opštini Negotin, ona se može ponositi plažom na Kusjaku, naselju oko 10 kilometara udaljenom od samog Negotina. Plaža je mirna, daleko od vreve meštana, peščana i dugačka 385 metara. Kao i kod pomenute prethodne dve, i ovde je reč o jezerskoj plaži, iako je na Dunavu. Naime, samo 1 kilometar nizvodno nalazi se brana hidroelektrane Đerdap II, koja usporava tok Dunava. Do rumunske obale ovde ima i više od 2 kilometra, međutim, ona se odavde ne vidi. Zapravo, sa druge strane vode, na samo 700 metara razdaljine, nalazi se rečno ostrvo, koje pripada Rumuniji i koje pruža pogled na ravničarsko zelenilo. Kusjačka plaža svoju popularnost duguje i brojnim moto skupovima koji su održani na njoj.

Svakako najpoznatije kupalište Borskog okruga, koje nije na Dunavu, jeste Borsko jezero. Nalazi se nedaleko od Bora i nastalo je veštačkim putem 1959. godine, akumulacijom triju planinskih rečica. Tada se verovatno nije pretpostavljalo da će postati turistički dragulj. Na Borskom jezeru se nalazi nekoliko plaža, od kojih je jedna kod hotela Jezero, sa njegove istočne strane, dužine 70 metara, dok se druga, poznatija nalazi zapadno od njega, nedaleko od Vertiga, i dugačka je 230 metara. Ono što uživanje na ovim plažama čini posebnim je to što su gotovo sa svih strana okružene zelenilom i brdima. Pored plaža, Borsko jezero nudi i terene za odbojku, košarku, fudbal, rukomet i tenis, ali i auto kamp. Kako se i samo jezero nalazi na 438 metara nadmorske visine, temperature ovde nisu toliko visoke, kako znaju biti u gradu, a i voda je osvežavajuća.

Pored spomenute četiri plaže, od kojih se svaka nalazi u jednoj opštini, to jest, gradu, Borski okrug nudi još kupališta. Najpre treba izdvojiti plažu u Tekiji, dugačku 200 metara, kao i one u Brzoj Palanci, Porečkom zalivu i Korbovu, koje čine samo deo pribežišta od vrelih dana u ovom delu istočne Srbije.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.