,,Portret Hajduk Veljkaˮ – Ulje na platnu Pavla Čortanovića, pionira popularne umetnosti kod Srba, rođenog 1830. u Novom Sadu i preminulog 1903. godine u Beogradu, a od 1883. godine profesora gimnazije u Negotinu. Portret je nastao 1891. godine, 78 godina nakon pogibije junaka koji je život dao za Krajinu, i naslikan je na tamnoj pozadini, koja sleva nadesno prelazi u svetlije tonove. Inkarnat je urađen bledoružičastom bojom sa blagim senkama zelene.

Feliks Kanic je zabeležio da je ovaj portret nastao na osnovu portreta jednog Arnautina, koga je Čučuk Stana upoznala kod kneza Miloša u Bukureštu i za koga je govorila da neopisivo liči na Hajduk Veljka.

Portret se danas čuva u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu. Pored ovog dela, tokom svog života u Negotinu, Pavle Čortanović je slikao i ikone za ikonostas u Staroj crkvi i celivajuće ikone za crkvu Svete Trojice, manastir Bukovo i crkvu u Štubiku.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.