Na današnji dan

Najveći junak istočne Srbije, koga je Vuk Stefanović Karadžić stavljao rame uz rame sa Ahilom i Milošem Obilićem, prema predanju, poginuo je između svetog Ilije i Velike Gospojine. Mada se pouzdano ne može utvrditi datum, pretpostavlja se da je reč o 11. avgustu, po gregorijanskom, to jest, 31. julu, po julijanskom kalendaru 1813. godine.

Hajduk Veljko Petrović, koji je bezbroj puta izmakao čeljustima smrti i time ulivao veliko pouzdanje svojim vojnicima, a neprijateljima Krajine i Srbije strah, kako Vuk navodi, stradao je jednoga jutra nenadano:

,,Iziđe u jedan mali šanac, i na tabljama stane naređivati i kazivati kako će se nešto zagraditi… a turski ga topdžija zagleda, pa potegne iz topa, te ga udari prijeka kroz sred pleća, i tako ga prekine i raznese, da ništa više nije mogao reći, do – Drž! – i s tom polovinom riječi padne mrtav na zemlju. Po tom odmah sav onaj kraj, a malo poslije i sva Srbija, pozna da Veljka nemaˮ.

Pade Veljko, a sa njim ubrzo i cela Srbija. Ipak, slava najvećeg krajinskog junaka ostala je da živi doveka, te je pratila Srbiju uz sve njene nedaće i vaskrsnuća koja su je potom zadesila.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.