Predstavnici lokalnih samouprava Borskog upravnog okruga, u ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, prisustvovali su liturgijskom proslavljanju praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih, čiji spomen Episkopija Pakračko-Slavonska tradicionalno obeležava.

Ovim činom veliki broj predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, na čelu sa predstavnicima različitih ministarstva i Vlade Republike Srbije, pružili su dokaz da Republika Srbije i njeni zvaničnici stoje uz svoj narod u Hrvatskoj i da se sećaju njegovih ogromnih žrtava.

Izgradnja institucionalne kulture sećanja na najveću Golgotu sprskog naroda u Hrvatskoj, neophodna je za njegov opstanak u sadađnjem vremenu.

Centralna proslava praznika održana je u subotu 07.09.2019. godine u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, svetom arhijerejskom Liturgijom, a nakon toga osveštenjem slavskog kolača i žita na grobnoj humci kod Kamena cveta u Spomen-području Jasenovac.

Delegaciju Borskog upravnog okruga predstavljali su načelnik BUO mr Vladimir Stanković, Ivan Veljković pomoćnik predsednika optine Negotin, Dragan Marinović član opštinskog veća Opštine Kladovo, Dragan Popović predsednik opštine Majdanpek, Saša Librić vd direktor JK Donji Milanovac i Igor Janković član gradskog veća Grada Bora.