,,Kazan na Dunavu (Die Donauenge Kazan)ˮ – Akvarel iz 1928. godine, dimenzija 36 sa 47 centimentara, delo je austrijskog slikara i grafičara Frica Laha, rođenog 1868. u Lincu i preminulog 1933. u Beču. Lah je poticao iz slikarske familije, koja je ostavila neka od velikih imena austrijske umetnosti, poput Andreasa Laha i Ferdinanda Georga Valdmilera, najznačajnijeg bečkog slikara iz perioda bidermajera.

Nesumnjivo, to je uticalo da putem akademskog slikarstva krene i Fric, koji je studirao na Bečkoj akademiji i Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu. Kako je do svoje 32. godine bio zaposlen u austrougarskoj Prvoj dunavskoj parobrodskoj kompaniji, došao je u dodir sa srednjim Podunavljem. Prvobitno je službovao upravo na Đerdapu, ali u tadašnjem austrougarskom, današnjem rumunskom gradu Oršavi. Potom odlazi u Zemun, koji je, takođe, bio deo Austro-Ugarske, te u Regensburg.

Fric Lah se danas smatra jednim od najboljih austrijskih akvarelista, a naročito cenjeni su bili njegovi pejzaži. Sa obzirom da je bio zaljubljenik u Dunav, naročito u Đerdap, kojim je bio fasciniran od svog prvog službovanja, jedna od njegovih najpoznatijih slika jeste motiv Kazana, najupečatljivijeg prizora Đerdapske klisure. Reč je samo o jednom delu u kome je prikazivao Đerdap, drugi poznati akvareli su ,,Dunav kod Oršaveˮ, ,,Sečenjijev putˮ i Kazan sa ostacima Trajanovog puta, potopljenog pola veka kasnije. Pored akvarela, isti motiv je ovekovečio i grafikom.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.