Ustanička Srbija, koja je nastala nakon Prvog srpskog ustanka, slobodu od osmanske vlasti donela je i celoj istočnoj Srbiji. Međutim, 1813. godine ona doživljava krah i Turci se ponovo vraćaju na ovaj prostor. Nedugo potom, 1815. godine, jedini glavaš koji nije prebegao u Austriju, knez Miloš Obrenović podigao je Drugi srpski ustanak i započeo sporije, ali sigurnije sticanje samostalnosti.

Ipak, pod srpskom upravom nisu se nalazile sve teritorije koje je ona bila oslobodila nakon Prvog srpskog ustanka. Prostor današnjeg Borskog okruga bio je podeljen. Dok su zapadni delovi, okoline Majdanpeka i Poreča (Donjeg Milanovca) bile u okviru Kneževine Srbije, njeni istočni delovi, gde spada i Negotin, nisu bili.

Godine 1833. Srbija uspeva da pridobije 6 nahija koje je imala tokom Ustaničke Srbije, između ostalog i Negotin. Istovremeno sa sticanjem sve veće samostalnosti Hatišerifima koje je Kneževina dobijala, sve više se posvećuje pažnja razvoju školstva. Prva srednja škola osnovana je 1830. godine u Beogradu, da bi tri godine kasnije bila premeštena u Kragujevac. Te 1833. godine donet je i prvi zakon o školama. Kako je Negotin u obrenovićevskoj politici imao ulogu istočnog stuba Kneževine Srbije, tako se ovom prostoru poklanjalo više pažnje.

Sve navedeno vodilo je ka tome da ubrzo i Krajina dobije srednju školu u današnjem smislu. Bila je to dvogodišnja Glavna škola, to jest, polugimnazija. Na zasedanju Državnog saveta 31.8.1839. godine doneto je nekoliko značajnih odluka iz oblasti školstva. Potpredsednik Saveta Stojan Simić obavestio je Namesništvo kneza da je Savet, na osnovu predloga Ministarstva pravosuđa i prosvete od 29. avgusta, doneo odluku da zaječarsku polugimnaziju preseli u Negotin. Prema tome, odlukom Državnog saveta i potvrdom namesništva od 10.9.1839. godine Negotin je dobio svoju prvu srednju školu u vidu polugimnazije.

 

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.