Retko koji grad u Srbiji svoj nastanak u tolikoj meri duguje geostrateškom položaju, koliko to duguje Negotin. Prvobitno kao vojni položaj Austrijskog carstva prema Osmanskom carstvu, potom kao istočni stub obrenovićevske Srbije, kada se i najbrže razvija u svojoj istoriji. O svemu tome mnogo je puta bilo pisano na stranici Upoznajte Borski okrug, kao i o tome da je Negotin tokom prve polovine 20. veka bio nazivan ,,gradom đaka i vojnikaˮ. Jedan od razloga tome bila je i Učiteljska škola.

Ukoliko se posmatraju popisi stanovništva Kraljevine Srbije i potonje Jugoslavije, uočljivo je da je Negotin spadao među varoši sa najvećim procentom pismenih. Koreni tome sežu u 19. vek, kada je knez Miloš Obrenović, strahujući od bugarizacije i rumunizacije, Negotin načinio stecištem obrazovnih ustanova. Tako je odmah po priključenju Kneževini, osnovana osnovna škola 1834. godine. Ubrzo potom, 1839. i Polugimnazija, prva srednja škola u Krajini.

Godine 1846. u Negotinu je osnovano Čitalište, tek šesto po redu u Srbiji. Time je postavljen snažan temelj obrazovanju na istoku zemlje. Vrhunac negotinskog školstva uslediće 1908. godine, inicijativom Okružnog odbora Krajinskog okruga za osnivanje Učiteljske škole. Dve godine potom, Narodna skupština Kraljevine Srbije usvojila je Zakon o ustanovljenju Muške učiteljske škole u Negotinu. Iste, 1910. godine primljeni su prvi đaci ove visokoškolske ustanove.

U to vreme, u Srbiji su postojale samo još dve muške učiteljske škole, u Jagodini i Aleksincu, kao i dve ženske, u Beogradu i Kragujevcu. U negotinskoj Muškoj školi školovanje je trajalo 4 godine i pohađalo se 16 predmeta. Izgradnja sopstvene zgrade Učiteljske škole započeta je 1912. godine. Reč je o zgradi koja i danas krasi Negotin, a koja je 1963. nadograđena još jednim spratom. Nakon šest decenija školovanja, sa pauzama tokom svetskih ratova, Učiteljska škola 1972. godine postala je Pedagoška akademija.

Ipak, negotinska Pedagoška akademija kao takva doživela je tek četvrt veka. Godine 1998. postala je odeljenje Pedagoškog fakulteta iz Vranja. Iste godine ovo velelepno negotinsko zdanje postalo je i dom Srednje muzičke škole.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.