Fejsbuk stranica Upoznajte Borski okrug nastala je februara 2017. godine iz ideje istoričara Miloša Petrovića da javnosti podeli svoja istraživanja o zavičaju, ali i opšte zanimljivosti i bogatstava opština Majdanpek, Kladovo, Negotin i grada Bora.

Borski okrug, sastavljen od 4 pomenute administrativne jedinice, nalazi se na istoku Srbije, na tromeđi sa Rumunijom i Bugarskom. Prostire se na 3 507 km², ušuškanih Dunavom, Homoljskim planinama i ravnicom Krajine. Broji oko 125 000 stanovnika, koji žive u 6 gradskih naselja (Majdanpek, Donji Milanovac, Kladovo, Brza Palanka, Negotin i Bor) i 84 sela.

Ovaj kraj obiluje kako prirodnim lepotama, na njegovoj teritoriji nalazi se najveći nacionalni park u Srbiji i najveći broj speleoloških objekata, tako i značajnim prirodnim resursima, pre svega u vidu bogatih rudnih nalazišta, ali i značajnih hidroelektrana, Đerdap I (treća po veličini u Evropi) i Đerdap II.

Život u ovom delu istočne Srbije traje neprekidno od 10. milenijuma pre nove ere (Lepenski Vir), uključujući najstariji rudnik bakra u Evropi (Rudna Glava), preko značajne uloge u vremenu Rimskog carstva (Dunavski limes: Diana, Pontes, Akve, Trajanova tabla, Trajanov most, kasteli Talijata, Egeta i mnoga utvrđenja), zatim Hajduk Veljka, Stevana Mokranjca i brojnih generala i državnika, do savremenog doba i poleta rudnika u Majdanpeku i Boru koji su u jednom trenutku 20. veka davali 2% čitave proizvodnje bakra u svetu.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.