Čuveni profesor Kosta Vujić, rođen 1829. u Zemunu i preminuo 1909. u Beogradu, srpskoj javnosti postao je poznat decenijama posle svoje smrti zahvaljujući Milovanu Vitezoviću koji je, na osnovu teksta akademika Mihaila Petrovića Alasa, 1971. godine prvobitno izradio scenario za TV dramu, za koju je godinu dana kasnije snimljen film sa Pavlom Vujisićem u glavnoj ulozi, a 1983. roman pod nazivom ,,Šešir profesora Koste Vujićaˮ. Četiri decenije nakon prvog filma, 2012. godine snimljen je i rimejk istog filma, u režiji Zdravka Šotre, sa Aleksandrom Berčekom u glavnoj ulozi.

Kosta Vujić ostao je upamćen kao profesor beogradske Muške gimnazije, koju su u njegovo vreme pohađala kasnija velika imena, poput Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, Pere Todorovića, Ljubomira Stojanovića, Jaše Prodanovića, Milorada Mitrovića i Pavla Popovića. Ipak, profesor Vujić je pored Beograda službovao u još pet srpskih gradova. Jedan od njih, pored Kragujevca, Požarevca, Zaječara i Šapca, bio je i Negotin.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.