Dunav je od davnih vremena izazivao divljenje, pa su tako na njegovim obalama rođene i značajne kulture poput Lepenskog Vira i Vinče, dok je u antičkim vremenima smatran ,,božanskom rekom”. Upravo od Rimljana, tačnije, Plinija Mlađeg, ostala je krilatica ,,Magnum est stare in Danubii ripa”, u prevodu sa latinskog ,,veličanstveno je stajati na obali Dunava”. Tokom kasnijih vekova, ime Dunava nastavilo je da predstavlja nešto veliko i mistično, što treba obići.

Danas, u 21. veku, krstarenje Dunavom jedan je od vidova turizma koji beleži rast. Brojni luksuzni turistički kruzeri iz zapadne Evrope tako prolaze i kroz našu zemlju. Jedina mesta u Srbiji u koja se zadržavaju, jesu samo dva najveća grada, Beograd i Novi Sad, Donji Milanovac, u koji inostrani kruzeri pristaju još od 2006. godine, i od završetka rekonstrukcije tom odabranom društvu pridružio se i ,,čuvar Đerdapske klisure”, Golubačka tvrđava.

Neretko se dešava da donjomilanovačko pristanište tokom leta ugosti i više turističkih kruzera u jednom danu. Samo u 2018. godini u Donji Milanovac je pristalo njih 143, sa 20 447 putnika, čime je bio odmah iza Beograda i Novog Sada. Dok je taj broj u 2019. godini povećan na 173 turistička kruzera.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.