Bratimljenje gradova iz Srbije sa inostranim relativno je novijeg datuma. Iako se u poslednje tri decenije veći broj opština i gradova pobratimio, i dalje nije reč o velikom broju.

Gradovi pobratimi najčešće su opštine i gradovi iz okolnih balkanskih zemalja i manjim delom iz ostatka Evrope. Svega nekoliko većih gradova iz Srbije pobratimljeno je sa gradovima van ,,Starog kontinentaˮ.

Malo je poznato da je svega jedan grad pobratimljen sa nekim gradom iz Afrike. Reč je o gradu Boru i gradu Kitve iz Zambije. Kitve je industrijski grad, sa više od pola miliona stanovnika, čime je drugi po veličini u ovoj zemlji na jugu Afrike, koja je od Bora udaljena više od 6300 kilometara vazdušnom linijom.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.