Poznato je da je podunavski deo Borskog okruga bio izrazito živ i sa mnoštvo kastruma i naselja tokom Rimskog carstva, o čemu nam svedoče i brojni sačuvani predmeti, međutim, manje se zna da su i na samoj teritoriji Bora Rimljani ostavili tragove.

Iako su najvećim delom rimske ostavštine uništene rudarstvom, manja istraživanja pokazala su da su postojala rimska utvrđenja.

Zanimljivo, antički ostaci bili su sačuvani sve do početka 20. veka, kada je započeto sa intenzivnim rudarenjem na ovom prostoru.

Jedan od bolje sačuvanih svedoka rimskog prisustva, bilo je i rimsko groblje, u kome je sačuvan i sarkofag, ali i brojni rimski novčići, fragmenti keramike i rudarski alat na brdu Tilva Roš.

Sa druge strane, pored svedočenja o fortifikacijama, u dolini Borske reke nalazi su govorili o postojanju rimskog civilnog naselja.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.