Stefan Stefanović Tenka, rođen 1797. godine u Poreču (današnjem Donjem Milanovcu), bio je srpski političar, ministar i predsednik Vlade Kneževine Srbije. Takođe, kapetan Porečke nahije, zvanju po kome je ostao poznat kao Kapetan Tenka.

Rođen je u poznatoj porečkoj porodici, otac Jovan Stefanović bio je vojvoda Poreča u periodu od 1811. do 1813. godine. Stefanu je to omogućilo školovanju u Beogradu, tokom Prvog srpskog ustanka, i banatskoj Orahovici potom. Godine 1816. vratio se u rodno mesto, gde je bio pisar do 1825. godine, zatim starešina Poreča.

Nakon toga je 1834. postavljen za savetnika finansija Kneževine Srbije, a 1835. za predsednika Državnog Saveta, pozicija ravna današnjem predsedniku Vlade. Ubrzo potom, 1839. postao je ministar pravde i prosvete. Imao je titulu general-majora, najvišu koja je tada postojala u Srbiji. U tom zvanju ostao je do 14.6.1840. godine.

Narodna skupština ga je 22.7.1840. optužila da je sa grupom velikaša radio protiv kneza Mihaila, te je morao da napusti Srbiju i ode u Carigrad. Nakon smene dinastija, knez Aleksandar Karađorđević postavio ga je 1842. za državnog savetnika, a 1848. ponovo postaje predsednik Državnog saveta. Ipak, nakon otkrivanja Tenkine zavere, kojom je pokušao sa još nekoliko članova saveta, uz podršku kneza Miloša, da svrgne kneza Aleksandra Karađorđevića zbog austrofilske politike, zatvoren je 6.10.1857. godine.

U zatvoru je bio mučen i osuđen na smrt. Međutim, pomilovan je i kazna mu je zamenjena za večitu robiju. Pomilovan je na Uskrs 1858. godine. U narednom periodu živeo je u Osmanskom carstvu do promene dinastije, kada se vratio u Srbiju. Za počasnog člana Društva srpske slovesnosti izabran je 5.2.1845. godine, a predsednik tog društva bio je od 10. marta do 22. jula 1848. godine.

Zaslužan je za preseljenje Poreča sa ade na obalu, kada je postao prva planski uređena varoš u Srbiji i dobio naziv Milanovac, potom, 1859. Donji Milanovac. Kapetan Tenka preminuo je 1865. godine u Beogradu.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.