Stevan Fricman, rođen 1842. godine u Požunu (današnjoj Bratislavi), tada delu Austrijskog carstva, prvi je negotinski apotekar, privrednik, član brojnih udruženja, jedan od najzaslužnijih za izgradnju negotinskog vodovoda i ugledna ličnost odlikovana Takovskim krstom V reda i ordenom Svetog Save V reda. Bio je prvi predsednik Krajinske vinarske zadruge i predsednik Prve negotinske štedionice, kao i dobrotvor mnogih negotinskih udruženja.

Osnovno obrazovanje Stevan Fricman stekao je u mestu Modor, nakon čega je završio farmaciju na Bečkom univerzitetu. U to vreme, Kneževina Srbija donela je Zakon o bolnicama i apotekama, prema kome je svaki okrug morao imati bolnicu i apoteku. Otud, kao mladi, dvadesetsedmogodišnji farmaceut, 30.7.1869. godine, dobivši koncesiju za otvaranje apoteke, Fricman je došao u Negotin. Za njega potpuno novu sredinu, sa obzirom da je bio Slovak rimokatoličke veroispovesti.

Prvu apoteku u Negotinu i ujedno Krajinskom okrugu Fricman je otvorio godinu dana kasnije. Iz svoje apoteke snabdevao je negotinsku bolnicu, koja je otvorena dve godine ranije, a čiji je lekar, takođe stranac, bio dr Patricij Černjij, čijom se ćerkom Stevan Fricman ubrzo oženio. Prvi negotinski apotekar aktivno je učestvovao u kulturnom životu krajinskog grada, postavši član Pozorišno-pevačke družine, potom Negotinskog pevačkog društva.

Prvi je svojim hemijskim analizama ukazao na neispravnost vode korišćene u Negotinu, te je analizirajući okolne izvore preporučio da se izgradi vodovod od izvora Barbaroša kod Dušanovca ili od izvora na Badnjevu, odakle je 1887. godine i sprovedena voda do varoši. Farmacija, zdravstvo i kultura bili su samo deo Fricmanovih delovanja u Negotinu.

Njegovim uticajem posredstvo Okružnog načelstva i Ministarstva narodne privrede dobijena je dozvola za osnivanje Prve negotinske štedionice, čiji je on postao predsednik 1890. godine. Istovremeno, izabran je i za predsednika novoosnovane Krajinske vinarske zadruge. Dok je devet godina kasnije, 1899. osnovao i Negotinsku industrijsku zadrugu.

Ovaj svestrani negotinski Slovak, koji je govorio slovački, srpski i nemački, iznenada je preminuo 10.5.1901. godine u Beogradu.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.