Petar Velimirović, rođen 16.1.1848. godine u selu Sikole kod Negotina, bio je jedan u nizu značajnih srpskih političara sa kraja 19. i početka 20. veka iz Negotinske Krajine, ministar građevine u više navrata i predsednik Vlade, to jest, predsednik Ministarskog saveta.

Nakon osnovnog obrazovanja napustio je zavičaj i zemlju, te u Švajcarskoj, gradu Cirihu, upisao i završio Politehniku. Po povratku u Kneževinu Srbiju, sa svega 28 godina, kao sledbenik Svetozara Markovića zbog učešća u socijalističkim manifestacijama u Kragujevcu biva uhapšen. Usled takvih prilika, emigrirao je u Austro-Ugarsku.

Ipak, u zvanično samostalnoj Srbiji, 1880. godine, Petar Velimirović vraća svoj ugled, te je izabran za narodnog poslanika. Godine 1881. bio je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, prve zvanično osnovane političke stranke u Srbiji, koja je ostala upamćena, pak, po Nikoli Pašiću. Nakon gušenja Timočke bune 1883. godine, Velimirović je ponovo morao da emigrira iz zemlje, ovoga puta u Bugarsku, koja je u to vreme još uvek zvanično bila deo Osmanskog carstva.

Međutim, 1887. godine ušao je u Vladu i postao ministar građevine u kabinetu Jovana Ristića. Ministarstvo građevine će postati sinonim sa Petrom Velimirovićem, budući da se dugo držao ove pozicije, jer je isti resor imao i u kabinetima Đorđa Simića, Nikole Pašića i Save Grujića. Premda je krajem 1902. godine na kratko postao predsednik Vlade i formirao svoj kabinet, koji je bio kratkog veka.

Prelomne 1903. godine predsedavao je zasedanju Narodne skupštine, na kojoj je nakon Majskog prevrata doneta odluka o izboru Petra I Karađorđevića za novog kralja Srbije. Za vreme nove dinastije takođe se obreo na mestu predsednika Vlade, od jula 1908. do 24.2.1909. godine. Istovremeno bio je i ministar građevine. Preminuo je 23.12.1911. u Beogradu, u svojoj 63. godini.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.