Živorad Atanacković – Žika, rođen 18.1.1933. godine u Kladovu, bio je jedan od značajnijih srpskih autora stripa 20. veka koji je zadužio i ulepšao detinjstva mnogih ljudi širom bivše Jugoslavije.

Nakon osnovnog obrazovanja stečenog u rodnom Kladovu, upisao je i završio Školu primenjene umetnosti u Nišu. Od 1955. radio je kao nastavnik likovnog vaspitanja na Ubu, odakle se 1958. godine preselio u Beograd, gde je radio kao ilustrator u mnogim redakcijama. Godine 1964. uspotavio je saradnju sa NIP Dečje novine, jednom od najpoznatijih jugoslovenskih izdavačkih kuća iz Gornjeg Milanovca. Kao likovni urednik svih izdanja ove renoimirane dečije redakcije i glavni urednik lista za najmlađe ,,Zekaˮ, uradio je stotine ilustracije i kreirao više likova, od kojih su posebno bili poznati Tik-Tak, Zeka, Ceca i Peca i drugi.

Tokom šezdesetih godina prošloga veka, Atanacković je nacrtao nekoliko desetina stripova, uglavnom iz nacionalne istorije, za brojna izdanja Dečjih novina: Zenit, Dečje novine, Esktra strip, Nikad robom i druge. Najbitnija dela u ediciji Nikad robom, čiji je tiraž stigao do ogromne brojke od 600 000 primeraka, bila su mu serijal o Hajduk Veljku, stripovi Hvalisav iz Gacka, Pobedonosni sukob, Đavolja komanda i Zaseda.

Po sopstvenim scenarijama u toj ediciji je uradio priče: Heroji sa Čegra, Izdajnik sa Klopotnika, Varvarinska bitka, Pod vatrom Debelih Berti, Okršaj kraj Dunava, Đavolja komanda i Buntovnikov sin. Po scenarijima M. Jankovića nacrtao je stripove: Slepi car Deljan, Zlatni grad, Hanuma iz Udbine, Vitezovi iz Stubice, Junaci sa Kumanovca, Crni Konjanik, Vitez plavih visina, Bitka na Velbuždu i Besmrtna odbrana Beograda; a po scenariju M. Perića priču U plamenu bune.

Za mlađe meštane Borskog okruga, koji nisu upoznati sa spomenutim stripovima, naročito zanimljiv može biti serijal stripova o Hajduk Veljku, čija je tema romansirana biografija vojskovođe koja se odigrava u ovom delu istočne Srbije, od okoline Negotina do Poreča, današnjeg Donjeg Milanovca, o čemu svedoči i naslov ovih svezaka – ,,Hajduk Veljko u Porečuˮ. Ovi stripovi danas su deo stalne postavke Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu.

Preminuo je 19.10.1998, u svojoj 65. godini, u Abtštajnahu u Nemačkoj.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.