Бронзани појас из Лазареве пећине
локалитет: Лазарева пећина
место: Злот
хронологија: 6500 – 5500. година пре нове ере
музеј: Музеј рударства и металургије у Бору;

Бронзани појас из Лазареве пећине је композитни појас израђен у техници ливења са накнадном обрадом спољне површине. Састоји се од шест копчи правоугаоног пресека, копче из два дела на крајевима од којих се један завршава кружним колутом, а други је повијен тако да могу да се споје, као и шездесет дужих, спирално увијених цевчица – салталеона.

Чланци појаса су неједнаке ширине и вероватно су ливени засебним калупима. Правоугаоне плочице украшене су техником ажурирања, тако што су наизменичним пробијањем малих троугаоних кружића са тачком у средини и цизелирањем плитке неправилне таласасте линије изведене после ливења (злотски декоративни стил).

Поменути салталеони који су, такође, припадали појасној гарнитури, сачувани цели или у фрагментима, пружају могућност да се у целини реконструише изглед овог јединственог налаза, јединог у потпуности очуваног предмета ове врста на Балкану.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.