У посторијама Градске управе град Бора између компаније „Србија Зиђин Мајнинг” (Сербиа Зијин Миниг) и Јавно комуналног предузећа „Водовод” потписан је Уговор о водоснабдевању 400 домаћинстава у Метовници. Такође, предвиђено је да компанија у наредних пет година плаћа 25 кубика воде за свако домаћинство на месечном нивоу.

Тројни уговор потписали су заменик генералног директора компаније „Србија Зиђин Мајнинг” Ган Yонгганг, помоћних градоначелника Бора Никола Марић и директор Јавно комуналног предузећа „Водовод” Горан Павић.

Један од назначајнијих пројеката у чијој је реализацији учествовала компанија „Србија Зиђин Мајнинг” од како послује на територији града Бора је, каже генерални директор ове компаније Ли Хепинг, управо изградње водовода у Метовници.

„Овај пројекат је од великог значаја за 400 домаћинстава и мештане овог борског села. „Србија Зиђин Мајнинг” је досад у овај пројекат уложила милион евра. Данас компанија, помажући домаћинствима, наставља улагање у овај пројекат. Надамо се да ћемо на овај начин у великој мери поштедети мештане села Метовница одређених трошкова, али и побољшати квалитет њиховог живота”, поручује Хепинг.

На самом почетку реализације пројекта, објашњава помоћник градоначелника Бора Никола Марић, договор је био да компанија помогне на највишем могућем нивоу, а то је, додаје, сада и остварено Уговором о плаћању 25 кубних метара воде за свако домаћинство у селу Метовница.

„Дошли смо до те количине на основу захтева мештана који сматрају да је то довољно. Надамо се да ћемо у наредном периоду имати још много оваквих пројеката које ћемо заједно за компанијом и ресорним министартсвом реализовати у циљу бољег квалитета живота наших Борана”, истиче Марић.

Председник Месне заједнице Метовница Дејан Марковић каже да је ово велика ствар за село, те да се последњих годину дана радило активно на изградњи водовода у Метовници.

„У овом моменту изграђено је 80% водовода, конфигурациуја терена је веома компликована, село је велико и пространо, тако да мештани разумеју да ће сав посао бити ускоро завршен. Веома нам значи што ћемо имати 25 кубика воде на месечном нивоу”, наглашава Марковић.

Потписивању Уговора о водоснабдевању присуствовала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства у енергетике др Зорана Михајловић.

„Драго ми је што је компанија Зиђин још једном показала да је друштвено одговорна компанија која је у претходних неколико година само за овакве врсте активности дала преко двеста милиона динара. Експлоатација и рударење није само експлоатација и рударење и све оно што добијамо као резултат, већ је експлоатација и рударење и брига о људима, не само о онима који су запослени у компанији, него о људима из свих ових предела где се рударење врши. Драго нам је што ће компанија у наредних пет година плаћати воду мештанима Метовнице. Четири стотине домаћинства се прикључује или је прикључено, за остала домаћинста вода се обезбеђује до тренутка док не буде у потпуности завршен водовод. То су све велике и значајне ствари, али такође и порука да желимо да људи који овде живе, ове и остану, да се развијају. Желимо да овај округ живи боље, а пре свега економски успешније и да животни стандард људи буде на вишем нивоу”, поручује др Михајловић.

Начелник Борског округа мр Владимир Станковић рекао је да је подршка Владе Републике Србије и ресорног министарства од великог значаја, не само за Метовницу, већ и за град Бор и све локалне самоуправе Борског управног округа.

„Веома сам срећан што данас завршавамо велики посао за Месну заједницу Метовница која је у претходном периоду, захваљујући великој донацији копаније, великим улагањима града Бора и великом напору директора ЈКП „Водовод” и његових сарадника, добила воду”, закључује Станковић.