Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић најавила је олакшице за пензионере у оквиру пројеката за унапређење енергетске ефикасности.

„Потрудићемо се и наћи ћемо начин да људима који имају ниска примања и пензионерима омогућимо да на свим јавним позивима учествују и да половину средстава, колико плаћају грађани, плате на дужи рок“, казала је Михајловић приликом посете Мајданпеку.

Она је поновила да је енергетска ефикасност национални пројекат и да је циљ да сви грађани у сваком делу Србије имају прилику да кроз овај пројекат смање потрошњу енергије, своје трошкове и уједно имају здраву животну средину.

Министарка је обишла и домаћинство које је користило субвенције за замену столарије у овом граду.

Подсетила је да ће јавне позиве и за замену столарије и за постављање соларних панела Министарство рударства и енергетике расписати почетком године и да ће заједно са локалним самоуправама обезбедити 50 одсто средстава.

Начелник Борског округа, Владимир Станковић, рекао је да је задовољан што Мајданпек учествује у пројектима које спроводи Министарство.

„Имамо прилику да видимо да једна општина међу првим у округу користи све могућности које је омогућило Министарство како би утицала на смањење емисије штетних гасова кроз реконструкцију топлане и замену столарије у домаћинствима, чиме се значајно смањује загађење у граду“, рекао је он.

„Изградња нове топлане на биомасу у Мајданпеку почетком 2022. године“
Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да ће градња нове топлане на биомасу у Мајданпеку, вредне 5,5 милиона евра, бити започета почетком наредне године, чиме ће се унапредити систем даљинског грејања и уједно смањити емисије штетних гасова, јер се из употребе избацује мазут.

„Ова топлана користи дрвну сечку, што значи да се избацује мазут из употребе. Радови на новој топлани почињу следеће године и када буде све готово значајно ће бити подигнут квалитет ваздуха и живота у Мајданпеку, а грађани ће добити поуздано снабдевање топлотном енергијом“, рекла је Михајловић, пренело је Министарство.

Додала је да то уједно значи уштеде и за грађане и за град, као и здравију животну средину.