Представници Града Бора, кинеске компаније Зиђин Мајнинг и борског Водовода потписали су уговор о учешћу ова компаније у финансирању реконструкције и изградње четврте и пете фазе водовода у Метовници, вредан 118 милиона 800 хиљада динара. Уговор је потписан у присуству потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и представника кинеске амбасаде.

Њиме је предвиђено да до 1. новембра буде изграђено више од 12 километара водовода, чиме ће се обезбедити могућност да се сви становници ове месне заједнице прикључе на градски водовод.

„Ово јесте важан дан, јер рударство није само експлоатација и прерада руде, већ оно подразумева и живот људи који раде у руднику, али и живот свих оних који живе од рудника и ви то овде у Бору и околини најбоље знате. Влади Србије је изузетно важно да људи имају нормалан живот, да 300 деце која живе у овом селу имају будућност. Она мора да буде таква да им буду обезбеђени вода и струја, путеви и да имају могућност да се сутра запосле. Зато ми је значајна информација коју сам добила да ће 1. новембра свака кућа имати могућност да добије воду“, нагласила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

„Компанија Зиђин је тесно сарађивала и интензивно радила са партнерима у Бору и заједничким снагама направиће водоводну мрежу у селу Метовница, што још једном показује друштвену одговорност кинеске компаније. Нама је велика част да можемо да учествујемо у оваквом пројекту коме кинеска амбасада даје пуну подршку„, рекао је Лиу Каи, саветник за економску и трговинску сарадњу амбасаде Кине у Србији и додао да наведени пројекти у Метовници у потпуности показују да је Влада Србије посвећена побољшању животног стандарда народа.

Градоначелник Бора Александар Миликић нагласио је да је ово историјски тренутак за село Метовницу и град Бор, јер се деценијама чекало да село Метовница добије воду.

„Потписивањем овог уговора вредног милион евра, ми ћемо до 1. новембра овде у село довести воду и хвала свима који су нам то омогућили. Ми смо овде научили на суживот са људима из компаније Зиђин и из године у годину се показује да заједно можемо да мењамо ствари на боље“, нагласио је Миликић.

Министарка Михајловић најавила је да се на јесен очекује отварање рудника Чукару Пеки и да ће то бити први „зелени“ рудник код нас, захваљујући коме ће Србија постати други произвођач бакра и злата у Европи. Представници компаније Зиђин Мајнинг најавили су да ће и у наредном периоду наставити да помажу локалну заједницу, јер експлоатација руде подразумева и велику друштвену одговорност.