15.6.1939. године у 9 сати пре подне свечано је освештен камен темељац нове, данашње, православне цркве Светог Ђорђа у Бору. Свечаности су присуствовали Савет борске црквене општине, управа Француског друштва Борских рудника, представници државне и општинске власти у Бору, пододбор госпођа Друштва кнегиње Зорке у Бору, ученици борских основних школа, грађанство и радници.

На фотографији приказани потоњи радови на изградњи новог борског храма, из исте 1939. године. Фотографија је део фотодокументације Француског друштва Борских рудника из приватне колекције Љубе Маркова – грађа Народне библиотеке Бор.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.