7.7.1952. године др Милан Глигоријевић, Боривоје Ломбауер и Јарослав Манојловић иницирали су прву манифестациону утакмицу између ,,Мршавих” и ,,Дебелих” у Доњем Милановцу. Покровитељ необичне утакмице био је и остао фудбалски клуб Пореч, односно ветарани плаво-белих. Популарни сусрет одржава се једном годишње и иза себе има дугу традицију.

Почев од 1952, утакмице су одиграване сваке године, изузев 1970, 1971. и 1972. године, услед потапања и пресељења Доњег Милановца. Од поменуте године и тадашњег Дана бораца много тога се променило, нарочито у овој пресељеној ђердапској вароши, али су правила остала иста. Односно оно најважније. Једну екипу чине играчи лакши од 59 кг, а другу тежи од 84 кг.

Циљ ове манифестације на првом месту је разонода, не само играча, већ и публике, док је резултат у другом плану. Тако се, поред лопте, на терену често могао пронаћи и неки не баш фудбалски предмет, попут печеног пилета. Међутим, иако подсећа више на представу него на истински меч, позорница је она права, фудбалска, то јест, стадион на коме игра ФК Пореч.

За илустрацију коришћене карикатуре Чедице Адамовића и Стеве Јелића, као представника обе екипе, које је израдио карикатуриста Милорад Миленковић на иницијативу Велимира Шешума, док је у позадини прерађена слика ,,Игралиште”, раније објављена на страници Упознајте Борски округ, дело Сретена Ђорђевића којим је сачувао од заборава изглед старог, потопљеног терена ФК Пореч.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.