10.9.1839. године, на основу претходно донесене одлуке Државног савета и потврде Намесништва, у Неготину је почела са радом полугимназија. Неготинска Крајина тиме је добила своју прву средњу школу. Уједно, тада једину у целој Тимочкој Крајини, са обзиром да је настала на темељу три године старије и пресељене ,,главне школе” из Зајечара, тек треће такве у Кнежевини.

Гимназија у Неготину тако се сврстава међу најстарије у Србији. Током свог дугог постојања, одликована је Краљевим орденом Светог Саве V реда 1939. године, Орденом заслуга за народ са златном звездом 1969. године, Орденом Светог Саве 2002. године и бројним другим признањима. До 2003. године носила је назив ,,Предраг Костић” по свом гимназијском професору и учеснику ослободилачке борбе у Другом светском рату. Неготинска гимназија овај датум слави као Дан школе.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.