Кинеска компанија Зиђин, већински власник некадашњег РТБ Бор, отворила је данас у Бору нови рудник бакра и злата Чукару Пеки, а почетак рада рудника су притиском на тастер озваничили председник Србије Александар Вучић, директор за пословање у иностранству Зиђина Ћију Гуоџу и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Нови рудник бакра и злата код Бора у који је компанија Зиђин уложила 474 милиона долара ће бити први зелени рудник у Србији, што подразумева коришћење модерне технологије приликом ископавања руда и највише стандарде у области заштите животне средине.

Лежиште Чукару Пеки горња зона је једно од најбогатијих налазишта руде бакра и злата у свету.

Планирана производња руде бакра и злата у горњој зони је 3,3 милиона тона годишње, односно 10.000 тона прерађеног концентрата дневно.

Значај реализације овог пројекта огледа се и у отварању и доње зоне лежишта где су процењене резерве руде бакра и злата око 2,29 милијарди тона, што ће Србију у једном тренутку позиционирати на друго место по производњи бакра у Европи, а по питању процењене производње злата на једно од водећих места у Европи.

Очекује се да ће у руднику бити запослено више од 1.200 радника.

Отварању рудника присуствовали су и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, градоначелник Бора Александар Миликић, председник општине Мајданпек Драган Поповић, начелник Борског управног округа мр Владимир Станковић.

Вучић: Нови рудник изузетно важан за исток Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић на отваранју рудника Чукару Пеки

Председник Србије Александар Вучић рекао је током обиласка новог рудника бакра и злата у Бору Чукару Пеки, кинеске компаније Зиђин, да је отварање тог рудника изузетно важно за Бор и цео исток Србије.

Вучић је након званичног отварања рудника Чукару Пеки обишао погоне за обраду руде и приметио да је реч о најсавременијим машинама и да постројења раде по високим еколошким стандардима.

Председник је истакао током разговора са пословодством новог рудника да је српски рудник и да му је драго што је то Зиђин, који је први или други највећи извозник у Србији.

„Видите колико заостајемо по питању модерних технологија и производње савремених машина. Као да смо пропустили једну целу индустријску револуцију, али сада имамо од кога да учимо”, рекао је Вучић амбасадорки Кине Чен Бо, јавља Танјуг.

Амбасадорка Републике Кине у Србији Чен Бо на отварању рудника Чукару Пеки

Како је рекао, не би нам сада било спаса да нисмо решили питање РТБ-а Бор који је преузео Зиђин и да сада није отворен нови рудник.

„Ово је огромна ствар за Бор и цео исток Србије”, додао је Вучић и истакао да ће Зиђин повећавати број запослених у том руднику.

Компанија Зијин је од свог доласка запослила преко 1500 радника из Бора и околних места, са просечном платом од 98.000 рдс.