,,Портрет Хајдук Вељкаˮ – Уље на платну Павла Чортановића, пионира популарне уметности код Срба, рођеног 1830. у Новом Саду и преминулог 1903. године у Београду, а од 1883. године професора гимназије у Неготину. Портрет је настао 1891. године, 78 година након погибије јунака који је живот дао за Крајину, и насликан је на тамној позадини, која слева надесно прелази у светлије тонове. Инкарнат је урађен бледоружичастом бојом са благим сенкама зелене.

Феликс Каниц је забележио да је овај портрет настао на основу портрета једног Арнаутина, кога је Чучук Стана упознала код кнеза Милоша у Букурешту и за кога је говорила да неописиво личи на Хајдук Вељка.

Портрет се данас чува у Музеју Хајдук Вељка у Неготину. Поред овог дела, током свог живота у Неготину, Павле Чортановић је сликао и иконе за иконостас у Старој цркви и целивајуће иконе за цркву Свете Тројице, манастир Буково и цркву у Штубику.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.