Дана 29. марта 2019 године одржан је састанак начелника Борског управног округа Станковић Владимира и начелника Одељења за ванредне ситуације Бор Марковић Миодрага са представницима Полицијске управе Бор, Србија шуме и Шумске управе Бор, републичке противпожарне инспекције и републичке шумарске и ловне инспекције, Пољопривредне стручне службе за Борски управни округ, Регионалне привредне коморе за Борски и Зајечарски управни округ и Националног парка ,,Ђердап,,.

На састанку су начелник Борског управног округа и начелник Одељења за ванредне ситуације Бор упознали присутне са елементима Оперативног плана за спровођење превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара на подручју Борског управног округа.

Присутнима је презентовано шта се очекује од сваког субјекта и они су информисали скуп о својим активностима, у оквиру својих овлашћења, које су спровели и које планирају да спроведу у циљу заштите од пожара.

До пожара углавном долази због спаљивања пољоривредних остатака приликом припреме земље за пролећне радове. Земљиште се на тај начин временом уништава, а ризик од ширења ватре веома велики.