,,Видик 8ˮ – Акрил на платну, димензија 50 х 60 центиметара, дело је Слађане Ђурђекановић Мирић, историчарке уметности рођене 1953. године у Књажевцу, која је свој рад и уметнички опус уско везала за Бор и Музеј рударства и металургије. Активно је учествовала у оснивању борског ликовног удружења ,,Ване Живадновић Борˮ 1994. године, са којим је први пут излагала четири године касније. Учесник је више колективних изложби, као и више ликовних колонија.

Стваралаштво Слађане Ђурђекановић Мирић одликују пејзажи сагледани најчешће кроз призму реализма и експресионизма, инспирисани локалним мотивима. Као и ,,Стол 2ˮ, раније објављена слика на страници Упознајте Борски округ, ,,Видик 8ˮ је такође инспирисан богатом природом у околини Бора, односно снажним изгледом планинских врхова.

Оба акрила на платну уметница је представила широј јавности фебруара 2013. године на својој првој самосталној изложби ,,Мој погледˮ у галерији Музеја рударства и металургије, истакавши део свог опуса рађен техником акрилик на платну. Свеприсутни мотив била је околина Бора, од споменуте планине Стол преко борске архитектуре и копа до Брестовачке бање.

Палетом боја на делу ,,Видик 8ˮ уметница је представила свој тренутни доживљај, чиме се оно стилски сврстава у експресионизам. Иако је осликан бојама природе, акрил одише ведрином приказаних боја у спрези са контрашћу постигнутом доминантном тамном бојом у средишту композиције. Прочишћавањем од сувишних детаља у први мах се истичу атмосфера и утисак. Управо је овакав карактер дела пружио слободу уметници за колористичко и структурално поигравање.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.