,,Village de Gladovaˮ (колоризовано) – Литографија цењеног енглеског уметника из деветнеастог века, најпознатијег по својим гравурама, Виљема Хенрија Барлета, рођеног 1809. и преминуог 1854. године. ,,Село Кладовоˮ, како би у преводу на српски језик гласио назив овог уметничког дела, настало је 1840. године приликом посете енглеског уметника Кладову.

Литографија приказује део насеља на самој обали Дунава, неких 800 метара удаљено од тврђаве Фетислам, тада још увек настањене османском војном посадом. Док у позадини доминирају куће брвнаре са крововима од сламе и дрвене справе за вађење воде из бунара.

Дело ,,Village de Gladovaˮ објављено је 1842. године у путопису ,,The Danube, it’s history, scenery and topographyˮ, то јест, у преводу на српски језик ,,Дунав, његова историја, пејзаж и топографијаˮ, чији је аутор био Виљем Бити, док је аутор свих сликовних приказа, као и ,,Village de Gladovaˮ, био споменути Виљем Хенри Барлет.

 

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.