Ликовно дело настало техником акварела, односно воденим бојама, завршено је 1928. године. Димензија је 36 са 47 центиметара. Дело је аустријског сликара и графичара Фрица Лаха, рођеног 1868. у Линцу и преминулог 1933. у Бечу. Потицао је из сликарске фамилије која је оставила велика имена аустријске уметности, попут Андреаса Лаха и Фердинанда Георга Валдмилера, најзначајнијег бечког сликара из периода бидермајера.

Несумњиво, то је утицало да путем академског сликарства крене и Фриц. Након школовања у родном Линцу, студирао је на Бечкој академији и Академији ликовних уметности у Минхену. Како је до своје 32. године био запослен у аустроугарској Првој дунавској паробродској компанији, тако је и боље упознао Подунавље. Првобитно је службовао управо на Ђердапу, али у тадашњем аустроугарском, а данашњем румунском граду Оршави. Затим је отишао у Земун, који је такође био део Аустро-Угарске, те у Регенсбург.

Фриц Лах се данас сврстава у најбоље аустријске акварелисте, а нарочито су цењени његови пејзажи. Са обзиром на то да је био заљубљеник у Дунав, једна од његових најпознатијих слика јесте мотив Казана, најупечатљивијег призора Ђердапске клисуре. Настала је деценијама након његовог службовања у Оршави, међутим, овдашњи крајолик био је оно што је истински везивало аустријског сликара са клисуром на Дунаву.

Бројна су дела у којима је приказао Ђердап, највећи део њих потиче из 1912, 1913, 1917. и 1928. године. Oсликавао је инспиративни пејзаж испративши и историјске догађаје, од времена када је са аустроугарске обале гледао у Србију, преко Првог светског рата, до времена када је чувена клисура била подељена између Краљевине Румуније и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Неки од познатих акварела јесу ,,Дунав код Оршавеˮ, ,,Сечењијев путˮ, ,,Поглед на Гвоздена врата код Оршавeˮ и ,,Дунав код Казанаˮ, уз неколико других којима је овековечио и народ крај реке. Такође се истичу његове графике са мотивом Ђердапске клисуре.

Према сазнањима историчара Милоша Петровића, посредством једне од најстаријих аукцијских кућа у свету, бечког ,,Доротеума (Dorotheum)ˮ који је основан давне 1707. године, продате су многе слике Фрица Лаха, међу којима су и пејзажи Ђердапа.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.