Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је после састанка са начелницима округа у Србији, са којима је разговарала о пројекту унапређења енергетске ефикасности, који Министарство спроводи са локалним самоуправама, да ће крајем месеца бити расписан нови јавни позив за доделу субвенција за замену столарије.

Она је рекла да је само за ову годину обезбеђено 230 милиона евра за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела, а да ће крајем јануара и почетком фебруара бити расписани нови јавни позиви за оба пројекта.

„Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану. Имамо све могућности да омогућимо свим грађанима и грађанкама да смање потрошњу енергије. Први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара, и те како ће донети резултате и домаћинствима која учествују смањити рачуне за 20 до 30 одсто. На националном нивоу то значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње и, што је једнако важно, 300.000 тона мање емисије угљен-диоксида“, објаснила је она.

Михајловићева је рекла да је за ову годину Министарство обезбедило 230 милиона евра и најавила олакшице за девастиране општине и социјално угрожене грађане.

„Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 30 одсто, због тога смо обезбедили довољно новца, јер је ово важан пројекат, као да градимо нову електрану“, рекла је она.

„Укупна вредност пројеката у области енергетске ефикасности у нашем округу у свих седам локалних самоуправа за прошлу годину је више од 63 милиона динара, потписано је 149 уговора. Ове године су средства знатно већа, само град Крагујевац је издвојио четири пута више новца, а свих седам локалних самоуправа је определило средства за унапређење енергетске ефикасности у овој години“, рекла је Биљана Стошић Илић, начелница Шумадијског округа.

Начелник Борског управног округа мр Владимир Станковић

Владимир Станковић, начелник Борског округа, рекао је да су започели велики пројекат, који ће допринети да грађани буду део програма који реализује држава, односно Министарство и локалне самоуправе.

„Сарадња са Министарством омогућиће и нову топлану у Мајданпеку, а ту праксу пратиће и други градови и општине у Борском округу“, изјавио је он.

Драгана Тончић, начелница Пиротског округа, захвалила је на подршци Министарству у реализацији пројекта у Пироту и Димитровграду и најавила да су планирана већа средства за ову годину у свим локалним самоуправама.