Жртвеник
локалитет: Стари рудник – дневни коп у Рудној Глави
место: Рудна Глава (Мајданпек)
хронологија: 6000 – 5000. година пре нове ере
музеј: Музеј рударства и металургије у Бору

Жртвеник из Рудне Главе потиче из доба неолита и енеолита. Висине је 20 цм, начињен од печене глине, састоји се од плитког, четвороугаоног реципијента, постављеног на четири краће ноге. На једној од ужих страна реципијента налази се масивно моделована, стилизована јеленска глава троуганог облика која се завршава шиљато формираном њушком са бадемастим очима, изведеним урезивањем, и наглашеним лучно повијеним роговима, који се спајају са средишњим делом бочних ивица реципијента.

На средини бочне ивице реципијента, наспрамне јеленској глави, налази се троугаони пластични додатак – животињски протом. Спољне стране реципијента, као и ноге, украшене су меандроидним мотивима, изведеним дубоко урезеним линијама, које су наизменично бојене црвенкастом, тамносивом и црном бојом. Боја је наношена после печења, отире се и очивана је само у траговима. Врат јелена је са предње стране украшен угластим, паралелно урезаним линијама. Добре је фактуре, печен у нијансама светло окер боје.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.