Фотографије и садржај преузети са интернет портала Бор030.нет

Александар Вучић, председник РС, у кампањи „Будучност Србије“, у обиласку Борског управног округа, прво је посетио компанију „ЗиЈин Копер Бор доо“.

Председника Србије и његове сараднике дочекали су Сајмон Линг, заменик генералног директора „ЗиЈин Копер Бор доо“, Владимир Јаношевић, директор ТИР-а, Сашка Тасић, директорка Топионице и Александар Миликић, градоначелник Бора

Са представницима компаније, обишли су погон топионице, где се председник обратио присутним новинарима:

“Ово је прекретница за РТБ и компанију Зи Ђин, али је и важан пројекат за односе Србије и Кине. Ова компанија је гарант да ће се у Бору остваривати рударска производња у складу са највећим светским стандардима и када је у питању ефикасност и квалитет, али и заштита на раду и екологија”, рекао је Александар Вучић.

“Кинеска компанија ЗиЈин ће у РТБ Бор само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до две милијарде евра. Очекујемо да за шест година производња буде већа – троструко овде у Бору и још 80.000 тона буде производено у ”Тимоку”. То је дакле петоструко или шеструко већа производања него што смо имали раније”, рекао је Вучић обраћајући се радницима.

On je dodao da ima poverenje u kineskog partnera i da je uveren da će  5.000 radnika u RTB-u biti pokretač razvoja celog istoka Srbije.

Вучић је у оквиру кампање „Будућност Србије“, након обиласка Топионице у Бору, посетио Рогљевачке пивнице где је разговарао са мештанима овог неготинског села и крајинским винарима.

Ускоро би, најавио је Вучић, у том делу неготинске општине требало да почну радови на побољшању инфраструктуре.

“Уложићемо пет до седам милиона евра у све путеве између Смедовачких, Рогљевачких и Рајачких пивница, правићемо одморишта и аутопаркове. Променићемо изглед овог дела Неготина и покушати да део људи остане овде да живи и да могу да зарађују добро”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће село Рајац добити водовод и канализацију, а потом ће се пројекат радити и за Рогљево и Смедовац.

“Радићемо путеве у овом крају. Две деонице које су лоше на путу Неготин – Зајечар, од 12,5 километара већ су у плану. Тако да ће све да изгледа као писта”, рекао је Вучић.

У оквиру кампање „Будућност Србије“ Вучић је у пратњи председника општине Неготин Владимира Величковића, вршиоца дужности директора Дома Надице Васић и Марка Благојевића, директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, обишао и завршне радове у Дому за децу и омладину “Станко Пауновић”, у чију је санацију вешернице, сале за програме и дневног боравка до сада уложено 30 милиона динара, а у другој фази са 70 милиона биће реконструисана и главна зграда.

Окупљенима у дворишту Дома председник Србије је обећао и реконструкцију Здравственог центра, која би требало да почне ове године, а која би коштала око 10 милиона евра.

“Хоћемо да запослимо на “Чукару Пеки” још 1.200 људи из Бора, Неготина, Зајечара из свих овдашњих градова који ће ту добити нови посао. Али, ја знам да нема спаса Неготину и Кладову, ако не доведемо још по једног инвеститора и верујте ми, даћу све од себе да то урадим”, рекао је председник Србије и обећао Неготинцима да ће колико у октобру доћи поново и уверити се да се најављени радови одвијају планираном динамиком.

У Кладову је Вучић обишао Основну школу “Вук Караџић” у чију је комплетну реконструкцију Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојила више од 150 милиона динара.

У пратњи председника општине Кладово Саше Николића и директорке школе Гордане Јовановић, председник Србије, кога је песмом “Молитва” поздравио Хор ове школе, обишао је одељења првог и седмог разреда.

Окупљеним грађанима испред кладовске основне школе Вучић је обећао вишемилионска улагања, рекавши да ће у источну Србију бити уложено на десетине милиона евра.

“Много смо уложили у југ, дошао је ред на исток Србије. Да улажемо и у Браничевски, Борски, Тимочки округ, да запослимо људе, да Србија може својој деци да обезбеди будућност”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у насељима у Кладову која имају проблема са водоснабдевањем бити обезбеђен водоводни систем, да ће се са 1,37 милијарди динара реконструисати пут Кладово – Брза Паланка, дуг око 23 километара, да ће коначно бити завршен мост ка Милутиновцу, да ће се уложити у уређење Тврђаве, летње позорнице и у проширење Спортског центра “Језеро”.

“Желимо да побољшамо туристичку понуду Кладова и да повећамо број ноћења са 74.000 ноћења на 200.000. То је и начин да повећамо запосленост и да покажемо остатку Србије шта све има Кладово”, рекао је председник.

У разговору са мештанима најавио је да ће бити обновљен пут Кладово – Ртково, који ће финансирати држава и “Путеви Србије”.

Централни скуп у Бору

Посета Александра Вучића, председника Србије Борском округу завршена је централним скупом у Бору који је, према проценама, окупио 10.000 људи.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бору да је захваљујући стратешком партнеру, компанији „ЗиЈин Копер Бор доо“ будућност Бора загарантована и да ће у овом делу Србије бити веће плате.

“Будућност Бора је загарантована. ЗиЈин је једна од најбољих светских компанија, за пет или шест година ће шестоструко повећати производњу бакра. Рударско-топионичарски басен (РТБ) Бор је 2017. имао производњу око 43.500 тона бакра, 2018. 41.00о тона, а ове године ће произвести 46.000 или 47.000 тона. За мање од три године та производња ће бити до 80.000 тона, а за шест година само у борским рудницима – Мајданпеку, Великом Кривељу и Борској јама и Церову, биће више од 120.000 тона. Плус Чукару Пеки са нових 80.000 до 90.000 тона”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је раније стање у РТБ било лоше, и поред труда радника, руководства и новца који је држава издвајала.

“Успели смо захваљујући вредним људима из РТБ који су тражили решење за своју будућност”, рекао је Вучић и додао да ће компанија ЗиЈин само ове године уложити у борски комбинат бакра 165 милиона евра.

Обраћајући се окупљенима, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је држава у Бор и Борски округ уложила више од 10 милиона евра од када је Александар Вучић постао премијер па све до данас.

Брнабић је рекла да је Бор једна од девастираних локалних самоуправа у Србији чије је дугове, настале за време бивше власти, влада успела да санира из текућих буџетских резерви.

“То смо успели зато што је Вучић покренуо мере фискалне консолидације, јер смо штедели и домаћински располагали новцем”, рекла је премијерка.

Она је оценила је да је направљен огроман успех са РТБ Бором и подсетила да је од 2006. до 2009. тадашња власт четири пута безуспешно покушала да да пронађе стратешког партнера за борски комбинат бакра, што је, по њеним речима, довело у питање егзистенцију за 5.000 радника овог предузећа и њихових породица.

“Вучић није одустајао и прошле године пронашли смо сјајног стратешког партнера у кинеској компанији ЗиЈин која је данас има 63 одсто власништва над РТБ Бором”, рекла је Брнабић и додала да је та компанија гарантовала 1,26 милијарди евра укупних инвестиција и радна места за свих 5.000 радника.

То што је Бор у јуну прошле године, после више од 70 година, поновио добио статус града, истакла је Ана Брнабић, представља корак даље ка томе да овај град постане административни, привредни и културни центар овог дела Србије.

Фотографије и садржај преузети са интернет портала Бор030.нет