Једна од највреднијих икона са овога простора налази се у манастиру Вратна, крај истоименог села, недалеко од Јабуковца и Уровице, у крајолику чувеном по прерастима, природном феномену којим се поноси источна Србија. О самом манастиру више је пута било речи на фејсбук страници Упознајте Борски округ.

Основао га је током 14. века српски архиепископ Никодим I, по једном предању, или Никодим Тисмански, по другом. Упркос рушењима, вековима представља стуб хришћанства у овоме крају. Црква у манастиру посвећена је Вазнесењу Господњем. Данас је Вратна женски манастир. Због свог значаја, скупа са Вратњанским прерастима, део је Геопарка Ђердап, однедавно подручја под заштитом Унеска.

Поводом празника Васкрсења Христовог, односно Ускрса, за празничну честитку у име фејсбук странице Упознајте Борски округ из Вратне је издвојена икона Пресвете Богородице Царице са малим Христом, такође називана ,,Вратњанска Мајка Божија”.

Богородица је приказана како седи на царском трону, у раскошној одежди, држећи у десној руци скиптар, док јој два анђела спуштају круну на главу. На левом колену јој стоји младенац Исус Христос, такође одевен у раскошну одежду у нијансама златне и црвенкасте боје, са круном на глави, мањим скиптаром у левој руци и орбом у десној. Целокупно на икони доминира спој плаве и златне боје, који јаркошћу наликује неком недавно насликаном ликовном делу, иако је икона стара три стотине година.

Поред уметничке вредности, управо се издваја и својом древношћу. Настала је крајем 17. или почетком 18. века, као рад грчких зографа, односно иконописаца. Није познато како је доспела у манастир.

Уз подсећање на ову уметнину од великог верског и историјског значаја, коју баштини наш крај, нека је свим православним верницима срећан Ускрс.

Христос васкрсе!
Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.