Карта аутора Џона Дауера и В.М. Хигинса, под називом ,,Турска у Европиˮ, објављена је у Лондону и Единбургу 1832. године. Са обзиром на тадашње политичке околности обухватала је већи део Балканског полуострва, од Црног и Егејског мора на истоку, Босне и Херцеговине на западу, те од Молдавије на северу, до Крита на југу, па самим тим и Србију. Кнежевина Србија је 1832. године, такође, била део Османског царства, мада са великом аутономијом под кнезом Милошем Обреновићем. Ипак, њено светско признање уследиће 46 година касније, те је отуд обухваћена овим именом.

Реч је о карти знатно већих димензија, која приказује површину од пола милиона квадратних километара, ипак дат је увеличани приказ територије данашњег Борског округа са околним деловима источне Србије. Оно што је занимљиво код ове карте за локалну историју, јесте то да су од бројних места која су постојала у овом делу тадашње Кнежевине Србије и Видинског санџака, приказана само два насеља, и то на Дунаву Голубиње (Golubinge) и јужније од њега село Танда (Tanda).

Мада је Голубиње све до 1970. године и своје селибде, по броју становника пратило већа насеља, попут Доњег Милановца, Мајданпека и Кладова, али и током Првог српског устанка једном било састајалиште српских устаника и османских власти, оно ипак није спадало међу најзначајнија места, као што није ни Танда, село недалеко од Бора, које је највећи број становника забележило 1961. године када је имало 717 житеља. Међутим, ова карта британске производње из претпрошлог века говори другачије.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.