Црква Успења свете Богородице у Црнајки, селу смештеном на магистралном путу од Мајданпека и Доњег Милановца ка Бору, подигнута је 1896, а освећена годину дана касније. Саграђена је на месту старе дрвене цркве, која се први пут спомиње у извештају из 1819. године, а чији је ктитор био кнез Милош Обреновић. Ову годину као годину њеног настанка наводи и извештај из 1832. године, уз опаску да је богомоља у Црнајки једна од тек четири у Поречкој капетанији.

Реч је о малој, једнобродној грађевини са споља тространом олтарском апсидом, двема, такође тространим певницама на северној и јужној страни и са припратом ужом од главног брода, на западној страни. Кровови олтарске апсиде, певница и припрате нижи су од главног брода, а западна и источна фасада завршавају се троугаоним забатима који се продужавају у по један правоугаони надзидак на коме се налази крст.

Црква је покривена црепом, зидана и поплочана опеком. Омалтерисана је, унутра окречена бело, а споља у две боје, цинобер и жуто, које се крећу у тракама по хоризонтали. У унутрашњости цркве декорација је сведена на иконостасну преграду и иконе на њој. Преграда је израђена од дрвета и представља типичан занатлијски рад непознатог, могуће локалног столара. По конструкцији припада типу високих иконостаса.

Својом вредношћу истиче се пет икона, старијих од 200 година, чиме спадају у ред најстаријих у овом делу источне Србије. На њима су представљени Богородица са Христом, Исус Христ, свети Јован Крститељ, свети Никола и света Петка и света Ангелина. Иако је њихов аутор непознат, на основу одређених карактеристика претпоставља се да су рад Павела Ђурковића, његових ученика или Симеона и Арсенија Јакшића.

Црква у Црнајки претрпела је оштећена у Другом светском рату када су немачке окупационе снаге запалиле унутрашњост храма, али су захваљујући интервенцији мештана веће последице спречене. Године 2018. црнајска богомоља је последњи пут обновљена.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.