Један од некадашњих синонима за индустрију Доњег Милановца, основан 1973. године као фабрика за прераду метала и пластике ,,Мегапластˮ, имао је широк опсег пословања и производње. Између осталог, откривање споменика Хајдук Вељку у центру Неготина 1983. године било је повод за израду свечане медаље у овој фабрици.

Аутор медаље ,,Хајдук Вељко Петровићˮ, израђене у Мегапласту, био је Небојша Митрић, уједно аутор споменика који се неретко сматра симболом данашњег Неготина. У знак захвалности, свечане медаље са ликом крајинског хероја, обе пречника 51 милиметар, додељене су 1983. године Мирки Павловић (медаља са горње фотографије) и Дејану Медаковићу (медаља са доње фотографије).

Музиколог Мирка Павловић своју свечану медаљу поклонила је Српској академији наука и уметности, скупа са одликовањима свога оца, генерала Томе Павловића. Академик Дејан Медаковић, историчар уметности који је од 1998. до 2003. године био председник САНУ, такође је поклонио свечану медаљу oвој установи.

Име Мегапласта некада је било свеприсутно. Реч је о фабрици која је својевремно била спонзор и великих спортских имена, као што је Партизан. Отуд су, како је и раније истицано на фејсбук страници Упознајте Борски округ, производи Мегапласта још увек присутни широм Србије и простора бивше Југославије, иако је фабрика одвећ затворена. Међутим, мање је познато да се поносито чувају и у ризницама најзначајнијих установа наше земље.

Збирка одликовања највише научне и уметничке установе у Србији, поред имена великих академаца и дародавалаца, на тај начин баштини и име некада чувеног произвођача металне галантерије смештеног крај Доњег Милановца, у Мосни.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.