Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас у Нишу састанак са начелницима управних округа у Србији на тему примене нових закона из делокруга рударства и енергетике, пре свега Закона о енергетској ефикасности и Закона о коришћењу обнољивих извора енергије и реализацији пројеката у овој области.

Михајловићева је тим поводом истакла да се из Ниша креће у реализацију највећег пројекта за подизање енергетске ефикасности и много веће коришћење обновљивих извора.

“Ниш је чвориште у инфраструктури, без тога нема развоја и односи се и на путну, железничку, авио, али једнако и на енергетску инфраструктуру. Важно је да грађани и грађанке осете бенефите зелене Србије и развијене Србије, која ће мање трошити електричну и топлотну енергију и бити конкурентна. Зато смо донели ова два закона која се тичу сваког грађанина. Данас смо разговарали као што смо и раније у претходном ресору имали обичај да о свакој одлуци прво разговарамо са начелницима, а они даље са локалним самоуправама, јер верујем да само ако смо заједно можемо да имамо резултат”, рекла је она.

Михајловићева је додала да ће Министарство испратити овај пројекат за који је пријављивање локалних самоуправа завршено.

“Сада правимо ранг-листу, а након тога је огроман посао на општинама и градовима, да релативно брзо, средином јуна, распишу јавне позиве за привредне субјекте који ће се бавити заменом столарије, а затим и други јавни позив ка грађанима и грађанкама који желе да учествују. Подсећам, 50% плаћа држава са општином, а 50% домаћинство. Наше пројекције кажу да прве уговоре можемо имати крајем јула и почетком августа, а да до краја године видимо одређене резултате – замењене прозоре, изолацију. Након тога нам следи масовнија реализација, разговарамо са међународним институцијама, јер говоримо о националном циљу за чију реализацију ћемо следеће године определити минимум 100 милиона евра. Причали смо и о коришћењу соларних панела, поједноставили смо закон и сада у четири корака можете поставити панел. То није само питање нижег рачуна, већ питање зелене енергије и очувања животне средине. Наша визија је да до 2050. имамо 50% енергије произведене из зелене енергије. Да покажемо да смо јаки и способни да спроведемо овако важне пројекте који ће дати резулат на нивоу целе Србије”, рекла је она.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је ово важна тема за све локалне самоуправе и да се разговарало о примени закона и како да их локалне самоуправе ефикасно спроведу на терену.

“Град Ниш је аплицирао за пројекат замене столарије и сређивање фасада, а Министарство нам је одобрило и два значајна пројекта – за пројекте енергетске ефикасности за једну основну и једну средњу школу. Оно о чему ћемо разговарати у наредним данима су могућности коришћења геотермалне енергије, имајући у виду Нишку бању и потенцијале овог краја”, рекла је она.

Петар Бабовић, начелник Нишавског округа, рекао је да је обавеза свих округа да у наредном периоду ову тему приближе грађанима и захвалио министарки и целом тиму на подршци у реализацији пројеката.

Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа, рекао је да се дуго причало о Закону о енергетској ефикасности и другим законима и сада када су донети, на свима је да помогну у њиховој имплементацији.

“Данас смо добили корисне информације како да на најефикаснији начин спроведемо све што Закон о енергетској ефикасности доноси. Имали смо изузетну сарадњу са министарком у претходном ресору, нема сумње да ћемо и ове законе успешно спроводити како бисмо донели бенефите грађанима Србије”, рекао је он.

Начелница Шумадијског округа Биљана Илић Станковић рекла је да је састанак био веома користан јер је Србија у процесу енергетске транзиције и зелене стратегије, те да су ови закони историјски. Она је додала да овакви подухвати говоре о томе да добро стојимо упркос кризи која је много више од здравствене.

Владимир Станковић, начелник Борског округа, истакао је да овај округ има одличну сарадњу са Министарством и у име грађана Мајданпека захвалио на озбиљним средствима како би се Дом здравља и нова топлана средили.

“Бенефити ће се видети за неколико година, драго ми је да су покренути тако озбиљни пројекти који ће допринети очувању животне средине и мањем трошењу енергије”, рекао је он.

Небојша Симовић, начелник Рашког округа, рекао је да ће се овим пројектима доћи до обичног човека, радника и земљорадника, који ће имати квалитетнији живот, јер садашње куће немају добру енергетску ефикасност и грађене су у прошлом веку од радничких плата.

Владан Красавац, начелник Мачванског округа, рекао је да ови закони представљају револуцију за мачвански крај, како због Јадра и будућег рудника литијума, тако и због потенцијала геотермалне енергије.