Пре 103 године, 21.10.1918. Неготинска Крајина, Поречки и Кључки срез ослобођени су у Првом светском рату. Након ослобођења Бора претходног дана, генерал Жуино Гамбета са Француском војском Оријента имао је задатак да избије на обалу Дунава и доврши ослобођење Тимочке Крајине.

Није прошло месец дана од ослобађања Скопља 29. септембра, а генерал Жуино Гамбета и његови афрички коњаници, потпомогнути 22. и 76. колонијалном дивизијом, потиснули су непријатеља из источне Србије. Имавши Кладово ослобођено, досегли су обалу Дунава до крајњег севера Тимочке Крајине. Након једнодневног предаха у Неготину, 22. октобра изјутра савезнички војници без борбе ушли су и у Радујевац, најнизводније насеље на српској обали Дунава.

Народ је одушевљено дочекивао ослободиоце. Сведоче ретке фотографије, мемоари, али и то што је генерал Жуино Гамбета убрзо проглашен почасним грађанином Неготина. Уједно, успешно је извршена заштита главне војске са источне стране, док је она продирала ка северу и западу ослобађајући крајеве будућег Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.

Део те војске била је Тимочка дивизија и њен 13. пешадијски пук ,,Хајдук Вељкоˮ који су чинили житељи Неготинске Крајине, Пореча и Кључа. Жртве које је наведени простор дао у ратовима од 1912. до краја 1918. године броје се хиљадама. Према истраживањима историчара Милоша Петровића, укупан број страдалих војника из Неготинске Крајине, Пореча и Кључа не разликује се много од броја становника тада седишта Крајинског округа, Неготина, који је на попису 1910. имао 6236 присутних људи.

Дакле, скупина људи величине окружне вароши дала је живот за слободу. Пешадијски поручник Ђорђе Нићифоровић из Мајданпека, пешадијски потпоручник Никола Јанковић из Кладова, артиљеријски капетан прве класе Живојин Завишић из Неготина, само су једни од више десетина страдалих официра са подручја Крајинског округа. Велика имена била су и међу преживелима, попут одликованог начелника санитета Прве армије доктора Ђорђа Владисављевића из Доњег Милановца, одликованог команданта Ђорђа Ђорђевића из Неготина и других.

На илустрацији у горњем делу приказани су мештани Доњег Милановца са француским и српским војницима. У доњем делу приказани су официри 13. пешадијског пука ,,Хајдук Вељкоˮ на Солунском фронту 1916. године, снимак Драгише Стојадновића. Део збирке Историјског архива Неготин.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.