Пре 43 године, 27.6.1979. у среду, Доњи Милановац је био домаћин ,,Игара без граница (Jeux Sans Frontières)ˮ, међународног забавног такмичења у организацији Европске радиодифузне уније. Игре без граница су одржаване од 1965. до 1999. године, са паузом између 1982. и 1988. године. Југославија је први пут учествовала 1978. и последњи пут 1990. године.

Свака држава је организовала по једну рунду. Југославија је шест пута била домаћин рунде и једном финала. Први пут 1978. у Београду, тачније у Земуну на платоу испред хотела ,,Југославијаˮ. Потом је 1979. године домаћин био Доњи Милановац. Домаћини у Југославији били су: Београд (Земун и 1981. Ташмајдан као домаћин финала), Доњи Милановац, Порторож, Пула, Шибеник и Врњачка Бања.

Године 1979. учествовало је осам држава: Белгија, Велика Британија, Западна Немачка, Италија, Португал, Француска, Швајцарска и Југославија. Доњи Милановац је био трећи домаћин по реду. Победник те рунде била је управо екипа Доњег Милановца, састављена од најбољих спортиста општине Мајданпек.

Прво надметање одржано је у швајцарском граду Аскони 29. маја, друго у француском граду Сен Годенсу 13. јуна, док су након Доњег Милановца домаћини били италијански град Кјођа 11. јула, белгијска престоница Брисел 25. јула, западнонемачка престоница Бон 8. августа, британски град Сент Олбанс 21. августа и португалски град Есторил 5. септембра. Финале је одржано у француском граду Бордоу 19. септембра.

Водитељи надметања у доњомилановачком парку били су Дуња Ланго, Драган Никитовић и Миња Субота. Судијски пар чинили су чувени Ђенаро Оливијери и Гвидо Панкалди из Швајцарске. Са темом ,,Лова и риболоваˮ, одиграно је осам игара и завршна ,,фил ружˮ игра. Према истраживању историчара Милоша Петровића, игре су назване: Рибља чорба, Сафари лов, Ловац и мамут, Гладни меда, Лов на зечеве, Лисица и кокошка, Лептир и цвет, Црвенкапа и вук и завршна Весела ловачка пушка (фил руж).

Трећа игра ,,Ловац и мамутˮ приказана је снимцима у илустрацији. Скулптуре мамута коришћене у њој остале су Доњем Милановцу и деценијама подсећају на време када је био центар забаве у Европи.

Највише победа у Играма без граница остварила је Западна Немачка (6), док је највише учешћа имала Италија која је учествовала свих 30 сезона. Године 1992. учешћем Туниса су премашене границе Европе. Југославија никада није била победник тамичења, али су екипе Зрењањина 1979. и Бора 1990. године освојиле друго место.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.