Пре 89 година, 23.6.1934. у суботу, гост Доњег Милановца био је Луј Барту, француски министар иностраних послова, правник и дугогодишњи политичар светског реномеа. Доњи Милановац је био прво место које је Луј Барту обишао приликом свог првог доласка у Краљевину Југославију, али и место у коме је преноћио, након срдачног дочека.

На свечаној седници општинског одбора проглашен је почасним грађанином Доњег Милановца. У његову част је улица од паробродске станице до здања општине понела име ,,Француска улицаˮ, на предлог Луја Бартуа који је претходно љубазно одбио да улица понесе његово име. Ипак, тих дана су на странама југословенских новина нераздвојиво стајала имена Луја Бартуа и Доњег Милановца.

Према истраживању историчара Милоша Петровића, пут Луја Бартуа у Југославију водио је преко Румуније. Након обиласка Букурешта, возом је преко Крајове дошао у Оршаву. Истовремено, из Београда је послат раскошни пароброд ,,Краљ Александар Iˮ да би се њиме из Оршаве превезао до Доњег Милановца. Уз капетана Јанка Поповића, на пароброду су Луја Бартуа дочекали представници југословенске власти, француског посланства у Београду и новинари – међу којима Милош Црњански, као представник ,,Временаˮ.

Стигавши око 19:30 у Доњи Милановац, Луј Барту је први пут ступио на југословенско тло. Велика свечаност, пред око 400 људи, била је приређена уз говоре, пуцање прангија, музику, почасну стражу соколског друштва, традиционални дочек са хлебом и сољу, али и коло које се играло до поноћи, како су пренеле најтиражније новине попут ,,Временаˮ, ,,Правдеˮ, ,,Политикеˮ и других.

Француски министар је такође донирао новац општини за најсиромашније грађане. Наредног јутра, око 8 часова, напустио је Доњи Милановац и наставио пловидбу преко Великог Градишта и Смедерева до Београда. Свега три и по месеца касније, 9. октобра, Луј Барту је заједно са краљем Александром Карађорђевићем страдао у атентату у Марсељу. Поред тога што су изгубили краља, Доњомилановчани су тако изгубили и почасног грађанина.

На илустрацији је чланак ,,Временаˮ од 24.6.1934. године. Десно у горњем делу је детаљ Доњег Милановца са оновремене разгледнице. Испод тога, фотографија Луја Бартуа са пароброда на доњомилановачкој обали. Ретуширао Милош Петровић – аутор и суграђанин заборављеног доњомилановачког почасног грађанина, Луја Бартуа.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.