22.12.1867. године у Доњем Милановцу, на молбу становника ове вароши, отворено је Читалиште. Молбу Доњомилановчана, посредством окружног начелника, услишило је Министарство просвете и црквених дела, али је вредно помена да су житељи ове подунавске вароши и сами добровољно сакупили новчани износ потребан за то, што осликава свест тадашњих Милановчана о значају писмености.

Било је то, после неготинског, друго читалиште у овом делу источне Србије. Касније је из доњомилановачког читалишта израсла библиотека, која данас броји преко 30 000 наслова. Најстарија књига библиотеке у Доњем Милановцу датира, пак, из давне 1821. године. Реч је о ,,Народним српским приповјеткамаˮ Вука Стефановића Караџића.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.