27.6.1979. године Доњи Милановац је био домаћин ,,Игара без граница (Jeux Sans Frontières)ˮ, европског забавног надметања у организацији Европске радиодифузне уније, познате по свом такмичењу ,,Песма Евровизијеˮ. Игре без граница, пак, одржавале су се од 1965. до 1999. године, са паузом између 1982. и 1989. године. Југославија је први пут учествовала 1978. године.

Током такмичења, свака држава била је домаћин једне рунде. У нашој земљи, која је учествовала 6 пута, Игре без граница биле су одржане у 5 градова. Први пут 1978. године у Београду, тачније, у Земуну на платоу испред хотела ,,Југославијаˮ, а већ следеће, 1979. године наша земља била је домаћин у Доњем Милановцу. Тако је Доњи Милановац ушао у мали број одабраних градова, заједно са Београдом, Порторожом, Пулом и Врњачком Бањом. Као сведок овог догађаја, Доњем Милановцу су остале скулптуре мамута, које су коришћене у играма, а које данас представљају симбол ове ђердапске вароши.

Највише победа имала је Западна Немачка – 6, док је највећи број учешћа имала Италија – 30, колико је и одржано надметања. Треба напоменути да су Игре без граница 1992. године премашиле границе Европе учешћем Туниса. Југославија никада није била победник овог такмичења. Најближе томе биле су екипе Зрењањина 1979. и Бора 1990. године, које су освојиле друго место.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.