У години за нама, фејсбук страница Упознајте Борски округ је навршила пету и добрано искорачала шестом годином постојања. Број пратилаца је увелико надмашио 6000, као и број свиђања однедавно. Иза нас су 84 овогодишње објаве, што је несумњиво велики број, премда није тајна да је нешто мањи од прошлих година, али су искључиви разлог за то биле нагомилане обавезе аутора.

Писање о занимљивим чињеницама из историје, географије, археологије, културе и уметности наставља се и у наступајућој години, са надом да нас чека још много таквих. За непуних шест година постојања, највеће искушење било је функционисање самог фејсбука који већ неко време форсира личне профиле и групе науштрб страница. Ипак, захваљујући верним пратиоцима који деле објаве, досег до читалаца није се умањивао.

Неколико објава, првенствено о Ђердапу и Бору, досегло је до неслућеног броја људи. Немогуће је укратко навести све те објаве. У последњих шест месеци, када је објављивано нередовније него иначе, чак три су досегле бројеве веће од 15 000 потенцијалних читалаца. Не само да су знатно надмашиле број пратилаца ове фејсбук странице, већ и број становника појединих наших општина.

Поред тога што то значи аутору као историчару, јер показује да бављење овим темама није залудно, очигледно и потврђује да је простор од Корбова до Злота и од Бољетина до Кобишнице занимљив читаоцима који су жељни културно-историјског садржаја. Треба додати да су популарне теме о којима пишу многи када се дотакну нашег завичаја, заправо биле ређе на фејсбук страници Упознајте Борски округ, већ је умногоме писано о наизглед малим темама које говоре о значају појединачних места.

Разноликост садржаја је сезала од одушевљења писца Ханса Кристијана Андерсена Ђердапом, преко историјских сведочанстава о богатству мањих насеља попут Кривеља или Сикола, па све до датума који подсећају на велике догађаје из прошлости Кладова, Бора, Неготина, Мајданпека, Доњег Милановца, Радујевца и остатка округа. Као и раније, све то је обогаћено уметничким делима – од скулптура из праисторије до слика из недавних векова.

Нека наступајућа година свима буде колорична и дивна попут ових разгледница,
Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.