Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић не искључује могућност да држава вечерас уведе драстичније мере, посебно за старије суграђане, у циљу спречавања ширења коронавируса.

Брнабић је, гостујући у Јутарњем програму Телевизије Пинк, поновила да велики број грађана јуче није озбиљно схватио препоруке и мере које је донела Влада, уз оцену да делује да је ситуација данас боља, али да то није ни приближно довољно добро.

Не искључујем могућност да ћемо вечерас ипак донети одлуку за драстичније, најтеже мере, поновила је премијерка и навела да ће данас поподне имати састанак са председником Србије Александром Вучићем, састанак са представницима политичких партија и покрета из опозиције, као и да ће бити одржан састанак оба кризна штаба, након чега ће се обратити јавности.

Она је указала на то да се ситуација поводом коронавируса у Србији компликује, уз напомену да данас имамо нових осам случајева заражених, тако да је потврђено да је укупно 65 особа заражено вирусом.

Брнабић је прецизирала да је 31 особа у кућној изолацији, док су остали на болничком лечењу, и додала да је већина њих стабилно, док су четири особе на респиратору.

Ми смо ових дана имали случај да је више од 50 одсто људи у самоизолацији, а сада је 48 одсто људи на кућном лечењу, навела је председница Владе Србије.

Она је критиковала то што се јуче догодило, а што се желело спречити, а то је да су паркови били пуни деце и родитеља.

Десило се све оно на шта су епидемиолози упозоравали, то је био разлог што нисмо затварали школе до последњег момента јер сада видимо да деца не седе код куће, нагласила је премијерка.

Од јутрос је почела настава на даљину преко РТС 3. Школе настављају да раде, разредне старешине и наставници морају да буду у контакту са родитељима, а имаћемо оцењивања, тестове и малу матуру, нагласила је Брнабић и упутила позив родитељима да то најозбиљније схвате јер ученици морају да прате наставу и раде домаће задатке.

Она је пренела да је јутрос пратила наставу на телевизији, оценивши да се тај пројекат добро спроводи.

У складу са тим, премијерка је навела да председник Републике и она два пута дневно добијају извештаје у вези са наставом и њеним праћењем, логовањем преко дигиталних уџбеника, стањем у болницама и самоизолацији, као и стањем на границама.

Брнабић је, када је реч о привреди, истакла да је Влада јуче усвојила препоруку за рад свих јавних служби, да сви људи старији од 65 година, хронични болесници, као и људи који имају децу млађу од 12 година раде од куће.

Она је изразила наду да ће привреда пратити ова упутства, наводећи да је тамо где су производне активности и не може да се примењује рад од куће дата препорука да се ради по сменама, чак и у три смене како би била мања концентрација запослених у исто време.

Брнабић је поновила да, осим ако се ради у производњи или у маркетима, не постоји разлог да се не ради од куће.

Премијерка је изразила задовољство због тога што је велики број власника ресторана и кафића одлучио да их затвори, уз напомену да постоји одлична комуникација и са свим привредним субјектима који раде доставу хране.

Влада је, како је подсетила, донела одлуку о одложеном плаћању рачуна за фебруар, март и април, које ће пензионери платити након што прође ванредно стање, и то без икакве камате.

Такође, донета је одлука и да се затворе сви шалтери јавних институција, јер је јуче била велика гужва у услужним центрима ПИО фонда, где су људи долазили само да би добили неку информацију, док се за Пореску управу разматра да се што више пребаце на електронски облик.

Она је, упитана за старије у руралним крајевима, указала на то да су најугроженији људи у градовима, јер је ту највећа циркулација људи, уз објашњење да је за рурална подручја дата препорука да старија лица не треба да напуштају окућницу.

Према њеним речима, основни задатак за данас јесте да са Сектором за ванредне ситуације успоставимо све телефоне на које старији могу да се јаве и добију подршку за решавање проблема који имају.

Нећемо ограничавати помоћ на куповину потрепштина, лекова. Имаћемо људе који ће бити на располагању 24 часа старијим суграђанима. О томе ћемо известити данас до 18 часова председника и како су се по том питању организовали у локалним самоуправама, прецизирала је Брнабић.

Премијерка је констатовала да постоје светли примери, попут Београда, где у свим општинама већ постоје бројеви телефона, као и Сремске  Митровице, при чему је то потребно да се уради не само за све градове и општине, већ и по локалним заједницама.

Грађани, како је поновила, морају да буду много дисциплинованији, много више солидарни, посебно наши повратници, људи који долазе из дијаспоре.

Она је, говорећи о примерима неодговорности, подсетила на пример мушкарца из Варварина који је отишао у кафану јер није желео да буде код куће, а којег је полиција привела и против њега је подигнута кривична пријава.

Током протекла два дана невероватан број људи је дошао Србију. Само 15. и 16. марта до јутрос у 7 часова у земљу је ушло 35.276 наших грађана из иностранства, највећи део из Немачке, Аустрије и Швајцарске, нагласила је председница Владе.

Премијерка је упозорила на то да се ради о великом броју који не даје могућност ни телефоном да се позову сви како би се контролисала самоизолација.

Влада је, како је нагласила, јуче поновила апел преко наших дипломатско-конзуларних представништава нашим грађанима да не долазе у земљу у време празника и да се у овом тренутку враћају у што мањем броју.

Ово можемо да победимо и прођемо са што мање жртава само ако се боримо сви заједно, ако смо одговорни као појединци и имамо солидарност, нагласила је Брнабић и исказала захвалност грађанима који пријављују када људи не поштују изолацију.

Она се осврнула и на куповину намирница, рекавши да је у трговинским ланцима највише скочила продаја брашна, и то за 463 одсто.

У том контексту је пренела да је добила информације од надлежног министра да, чак и ако се у овом обиму настави продаја брашна, имамо довољно ове намирнице за наредих 10 месеци и то ако не буде жетве ове године.

Брнабић је подсетила на то да су ограничене цене медицинске заштитне  опреме, да је повећана производња заштитних маски, да је кренула производња у затворским јединицама и војсци, а број који се дневно произведе је 100.000.

Премијерка је, када је реч о ширењу лажних информација, објаснила да се то сматра прекршајем у ванредном стању за који је запрећена озбиљна казна, наводећи да су због тога уведене дневне конференције за новинаре у Влади, која је веома транспарентна у овом тренутку.

Према њеним речима, тренутно постоје два приоритета, а то је да се заштите старији суграђани и да се постигне пуна заштита здравственог система и медицинских радника јер ће на њима бити највећи терет борбе.

Брнабић је најавила да данас има и разговор са канцеларом Аустрије Себастијаном Курцом и лидерима Западног Балкана о транзиту робе, јер у тој области постоје проблеми.