Влада Републике Србије донела је на данашњој седници нове мере у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19.

Грађанима Републике Србије, као и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, из држава означених као жаришта епидемије вируса COVID-19, а то су: Швајцарска Конфедерација, Краљевина Шпанија, Република Аустрија и Република Италија, изриче се обавезна мера самоизолације у трајању од 28 дана.

Свим грађанима Републике Србије, као и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из других земаља изриче се обавезна мера самоизолације – изолација у кућним условима од најмање 14 дана.

Свако непоштовање мера самоизолације биће најстроже кажњавано, у складу са важећим законима Републике Србије.

Република Србија забранила је извоз свих лекова у трајању од 30 дана из превентивних разлога, како би наше апотеке биле снабдевене свим неопходним средствима. Такође, ограничена је куповина заштитних маски, што значи да једна особа, има могућност куповине највише 10 маски, 10 рукавица, 2 паковања дезинфекционих средстава веће милилитраже или 5 паковања мање милилитраже.

Сви шалтери јавних иснституција у Републици Србији биће затворени, изузев оних чије би затварање угрозило несметано функционисање државе у време ванредног стања. Сви грађани биће благовремено обавештени о начину регулисања својих права и обавеза. Оно што је најважније јесте да сада не долазе на шалтере и да за то неће сносити никакве санкције.

Имајући у виду да све досада донете мере нису донеле довољно очекиване резултате, Влада Републике Србије не искључује могућност доношења још оштријих мера како би сачувала здравље својих грађана. Стога још једном молимо и најснажније апелујемо на наше суграђане старије од 65 година да остану у својим домовима. Све ово ради се за њихово добро .

Влада Републике Србије је у потпуности посвећена борби против ширења вируса COVID-19 , из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено ће вас обавештавати о свему у донети све потребне одлуке у циљу очувања вашег здравља.