Влада Републике Србије успоставила је јединствени контакт центар „COVID-19” на броју 19819. Позивањем овог броја, грађани могу добити савете и препоруке стручњака у борби против коронавируса, као и контактирати надлежне стручне службе у целој држави.

Радно време оператера је сваким даном од 8 до 22 часа, док ће грађани имати могућност да се 24 часа дневно упознају са информацијама у вези са вирусом COVID-19. Позивање контакт центра 19819 је бесплатно за кориснике свих мрежа, било да је реч о фиксним или мобилним операторима.

Влада Републике Србије успоставила је и јединствени контакт центар за помоћ старим лицима на броју 19920. Позивањем овог броја, грађани се могу обратити за помоћ по питању намирница, лекова и другог у градским и општинским центрима у којима се ангажују волонтери. Позивање контакт центра 19920 је бесплатно за кориснике свих мрежа, било да се ради о фиксним или мобилним операторима.

У сарадњи са компанијом „Ракутен Вибер ЦЕЕ“, Влада Републике Србије покренула је на Вибер платформи аутоматски инфо сервис COVID-19 Инфо, како би грађани добили проверене информације, важне новости и одговоре на питања у вези са COVID-19. Грађани овом сервису могу да приступе преко Вибер апликације или линка на званичном сајту www.covid19.rs. Додатно, сви корисници Вибер апликације ће ускоро добити и посебну поруку са линком за комуникацију са COVID-19 Инфо сервисом, где избором одговора из понуђених менија или постављањем сопствених питања могу добити информације које их интересују. COVID-19 Инфо сервис ће константно бити ажуриран и допуњаван у складу са питањима која грађани буду постављали.

Влада је такође успоставила националну платформу за пријаву волонтера на адреси www.budivolonter.gov.rs. Сви грађани који не припадају ризичној групи и желе да помогну нашим најстаријим суграђанима и другим ризичним групама становништва, могу се пријавити попуњавањем пријаве на сајту www.budivolonter.gov.rs или бесплатним позивањем контакт центра COVID-19 на број 19819 сваким даном од 08 до 22 часа.

Након што надлежне службе одобре пријаву, волонтере ће контактирати градски и општински центри са детаљним упутствима и првим задацима. Све поднете пријаве заинтересованих грађана који желе да помогну и буду волонтери ће се проверавати, са циљем да се спречи и најмања злоупотреба. Платформа је реализована уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Данас је такође почео са радом и Контакт центар за републичке инспекције. Грађани и привреда од данас могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме на број 011/6350-322 или путем сајта inspektor.gov.rs.

Оператери ће бити на располагању од 9 до 16 часова, а ван радног времена могуће је оставити пријаву као говорну поруку. Овај контакт центар покренула је Влада у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Канцеларијом за ИТ и еУправу, НАЛЕД-ом и Јединицом за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор, а уз подршку Европске банке за обнову и развој.